Bábovka trochu jinak

Autor

O víkendu jsem přemýšlela, co bych tak ukuchtila k obědu. Trochu jsem brouzdala na internetu, protože mám pocit (asi jako každá hospodyňka), že neustále vařím jedno a totéž dokola. Narazila jsem na bábovku, ale poněkud jinou, než tu klasickou – tedy sladkou, voňavou ke kafíčku. Našla jsem fotografii kuřecí bábovky. Není to pro mě tak docela nový recept. Už jsem ji asi dvakrát dělala a měla docela úspěch. Ale je to už tak dávno, takže jsem si řekla, že ji opět zkusím, jen jsem ji trochu vylepšila.

Když jsem ji dělala dřív, poněkud se mi to přilepilo a bábovková forma se opravdu hodně špatně umývá, alespoň ta moje teflonová. Co tedy budeme potřebovat?

Na klasickou bábovkovou formu (tu větší):

  • asi 800 g kuřecího masa (používám kuřecí steaky)
  • 40 dkg anglické slaniny (polovinu nakrájenou na tenké plátky a polovinu na kostičky)
  • 4-5 vajec
  • 40 dkg tvrdého sýru
  • 1 červenou kapii
  • zelenou petrželku nebo pažitku
  • 5 tenkých párečků (mohou být klidně i se sýrem)
  • sůl, pepř (případně jiné koření dle chuti)

Kuřecí maso si omyjeme a nakrájíme na nudličky. Na tenká malá kolečka nakrájíme i párečky a přidáme k masu. Anglickou slaninu a kapii rovněž nakrájíme na drobné kostičky a přidáme do směsi. Rozklepneme vejce, rozmícháme a osolíme, vmícháme nadrobno nakrájenou petrželku (pažitku) a přidáme nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr. Pořádně promícháme (klidně i rukou). Směs osolíme a opepříme. Já přidávám i trochu sojové omáčky a koření na pečené kuře.

Formu vyložíme anglickou slaninou. To proto, aby se bábovka hezky vyklopila. Vejce se pečením umí ve formě přilepit a pak jde těžko vyklopit. Pak vlijeme masovou směs do bábovky, vrch hezky uhladíme a opět poklademe plátky anglické.

Zakryjeme alobalem a pečeme v troubě hezky dozlatova asi hodinu a půl (samozřejmě záleží na troubě). Necháme mírně vychladnout a vyklopíme.

Podáváme s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory. Bábovka je výborná jak za tepla s přílohou, tak za studena např. s pečivem. Kdo má rád zeleninu, může přidat např. i hrášek nebo kukuřici, bábovka bude hezky barevnější ….

3
Komentujte jako host

2 Počet komentářů
1 Odpovědi na vlákno
0 Sledující
 
Komentář s nejvíce reakcemi
Nejžhavější komentáře
3 Autoři komentářů
  Odebírat  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Libuše

To bych tedy ochutnala. Vypadá lákavě!

Silvisko

No Janíku, super. Také jsem ji dlouho nedělala… Dělávala jsem s hráškem a kápií, má pak skvělou mozaiku.

janny1

Jo jo, ono je to i barevnější…ale když máš doma alergika na kápii a druhého, který ze všeho ty hrášky po jednom vybírá, tak to tam raději nedávám, ale vypadá to s tím určitě líp …a dá se to i bez brambor, samotné 🙂