Když se řekne červená řepa, možná někomu z vás naskočí v hlavě, proč vás chci mučit něčím takovým, když vám to stačilo kdysi ve školní jídelně. Dobře, možná máte s touto zeleninou nehezký zážitek, ale přesto byste jí měli dát ještě šanci. Je to totiž doslova zdravá bomba. Pigment betanin, který v sobě obsahuje, přispívá k činosti jater, čištění cév a udržuje v kondici věnčité tepny i vlásečnice. Čistí tělo od škodlivých látek i soli, podporuje růst buněk, tvorbu červených krvinek a zlepšuje i činnost mozku. Pomáhá při trávení i vylučování a umí toho mnohem víc.
Existuje nepřeberné množství receptů, kde ji můžete využít. Já vám přináším dva, které máme rádi u nás doma. Jednak klasiku na sterilovanou řepu a pak také výborný salát, který se hodí nejen ke grilovačkám, ale i jen tak jako rychlá věčeře nebo svačina.
Salát z červené řepy s jablkem
Červenou řepu uvařte ve slupce do změknutí. Podle velikosti bulvy cca 1,5 až 2 hodiny. Pak ji nechte zchládnout, abyste s ní mohli pracovat.
Cibuli, šalotku nebo jarní cibulku (podle toho, co zrovna máte po ruce) nakrájejte na jemno. Oloupejte jablko a nastrouhejte ho na hrubém struhadle.
Uvařenou řepu (2 bulvy) oloupejte a nastrouhejte také na hrubo. Osolte a opepřete.
Nakonec přidejte kelímek zakysané smetany.
Sterilovaná řepa
Na začátku je stejný postup jako u salátu a vlastně všech receptů z řepy. Uvařte ji ve slupce do změknutí. Podle velikosti bulvy cca 1,5 až 2 hodiny. Pak ji nechte zchládnout, abyste s ní mohli pracovat.
Nakrájejte ji na kostky nebo silnější kolečka a vložte do čistých sklenic.
Připravte si lák.
- 1,6 l vody
- 0,4 l octa
- 20 dkg cukru krystal
- 1 vrchovatou lžíci soli
- 4 bobkové listy natrhané na kousky
- 20 – 25 kuliček nového koření
- 30 – 35 kuliček černého pepře
- 1 – 3 hřebíčky
- 2 polévkové lžíce hořčičného semínka
Horkým lákem zalijte řepu, dobře uzavřete a postavte dnem vzhůru, aby se zatáhla víčka.
Až budou sklenice studené, otočte.
Přeji dobrou chuť a těším se na vaše oblíbené recepty z řepy 😉