Domácí chleba

Autor

Včera mě honila mlsná. Ale ne na sladké. Dostala jsem chuť na domácí chleba. Už jsem ho dlouho nepekla. No, proč ne, všechny ingredience bych měla mít doma. Jen kostku droždí ne. Nepočítala jsem s tím, že budu péct něco kynutého. Ale mám sušené, tak použiji to. Našla jsem si osvědčený recept, a jdu na to.

Co budeme potřebovat:

  • 250 ml vody do těsta  + 250 ml vody, 1 lžičku cukru a  1 kostka droždí na kvásek
  • 800 g hladké mouky
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 3 větší cibule + 2 lžíce oleje
  • na potírání:  0,5 hrnku vody + 1 lžíce octa

Nejdříve si na oleji usmažíme  nadrobno pokrájenou cibuli do zlatova.  A necháme ji vychladnout.

Pak si z vody, cukru a kvasnic uděláme kvásek, a necháme v teple vzejít. Já dávám do kvásku jen čtvrt litru vody, a zbytek pak do těsta. To proto, že mám  od nejmenované firmy speciální nádobku k tomu určenou, a půl litru by se mi tam nevešlo. Vodu dám teplou, tak akorát, nesmí pálit. Přidám tu lžičku cukru a droždí, zavřu to, zatřepu, a nechám být. Nemusím si ho všímat. Až je kvásek, jak má být, bouchne to, a tlakem víčko odletí. Proto to stavím na linku, víčko se zabrzdí o horní skříňku a neodskočí bůhví kam.

Mezitím dám do mísy ostatní přísady na těsto. I tu usmaženou cibuli. A nakonec hotový kvásek. Vlastně vše, kromě octové vody na potírání. Ještě tu musím zmínit, že už jsem přidávala do těsta i škvarky. To byla dobrota! Ty teď nemám, ale mám tu kousek uzeného masa. Tak ho tam taky dám, nadrobno pokrájené. Těsto zpracováváme tak dlouho, až se pořádně spojí, a nevidíme už nikde kolem mouku. Kdyby se třeba moc lepilo, může se trošku mouky přisypat, ale mi to včera vyšlo akorát, nic jsem nemusela přidávat. Celou mísu s těstem přikryjeme utěrkou, a dáme na teplé místo kynout. Já ji dala na radiátor ústředního topení.

Teď si připravíme misky, ty použijeme jako formu. Vyložíme vnitřek potravinovou folii, a je dobré ji potřít olejem, tak se těsto nepřilepí. Volíme tak velké misky, aby bochánky vešly na plech a nemuseli jsme je péct na dvakrát. Měly by kolem sebe mít trošku místa, aby se nám chleby  při pečení neslepily. Po nějaké době, asi po půlhodině, je těsto vykynuté, tak ho vyklopíme na vál a rozdělíme do připravených misek. Přikryjeme je zas utěrkou, a necháme 20 minut kynout. Mezitím si nahřejeme troubu na 250 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem a vyklopíme těsto z misek. Už jen opatrně potřeme připravenou octovou vodou, a dáme péct. Po pěti minutách ztlumíme troubu na 180 stupňů.  Dopékají se  dalších 40 minut. Po každých 10 minutách je vytáhneme a potřeme. Naposled je potřeme, když jsou hotové a  definitivně je vytáhneme z trouby. Krájíme je až po vychladnutí!

Tak ať se Vám povedou, a přeji dobrou chuť!

5
Komentujte jako host

3 Počet komentářů
2 Odpovědi na vlákno
0 Sledující
 
Komentář s nejvíce reakcemi
Nejžhavější komentáře
4 Autoři komentářů
  Odebírat  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Sasanka

Hele, Evi, že to je ten báječně výtečný chleba, co jste přinesla i Prajzulce?
Chválila ho. Vyzkouším. A Váš biskupský chlebíček upeču zas. Mňam

Mačka

No, to je on. Vím, že Ty pečeš hodně. A máš hafo receptů. Ale určitě ho zkus! Třeba ho pak bude rodina vyžadovat. Doporučuju raději použít droždí v kostce. Je s ním víc pórovitý.

Satine

Vypadá moc dobře. Domácí chleba jsem ještě nepekla.

Mačka

Tak jen zkus, nic to není!

trz

já pekla chleba dřív, když synek nemohl kupovaný, už jsem pozapomněla, ale dcerka občas peče rohlíky a housky, tak možná je čas (zas a už) zkusit i chléb!