Domácí jsou domácí

Autor

Byť ceny základních potravinových surovin stále raketově rostou, obliba domácích produktů neutichá. Češi zkrátka mají rádi takové to poctivé domácí. Proto s oblibou sledujeme pořady o vaření i pečení a soutěžní zápolení v něm. Teď se nám vrátila oblíbená soutěž Peče celá země. Já hltala už první řadu a nevěřila vlastním očím, kam až se amatérští cukráři díky svému zápalu dokážou dostat. Soutěž tehdy vyhrála maminkovská Petra Burianová. Moc se mi líbilo, že jsme v soutěži nezaznamenali žádnou tvrdou rivalitu, ba naopak ochota poradit či pomoci vládla mezi všemi soutěžícími a tak jako by stejně vyhráli všichni.

A že je pečení vášní nám dokázala výherkyně i po pořadu, kdy vydala svou vlastní knihu a krátce na to provází vlastním pořadem o pečení – Pečení na neděli, které se opírá hlavně o tradice. Já na to jak jsou její recepty úspěšné a vyhlášené přišla nedávno, kdy jsem si konečně zakoupila její knihu a narazila tam na rohlíky, které sama peču už nějaký ten pátek. Recept mám od kamarádky, ale netušila jsem, jakému autorovi patří. Ale jsem za něj moc ráda a tak snad nebude paní Burianové vadit, když ho budu šířit dál. Je jednoduchý a povede se vždy. Na domácí rohlíčky potřebujeme:

  • 500 g hl. mouky
  • 50 g sádla
  • 12 g soli
  • 20 g droždí
  • 265 ml mléka
  • 2 lžíce jogurtu
  • 1 lžička cukru krupice

Necháme vykynout. Poté můžeme vyválet, nařezat na osminky a stáčet do středu jako rohlíčky, nebo splétat houstičky či rovnou péct jako bulky. Já k oblibě děti vkládám do rohlíků rovnou i párek nebo kladu na smotaný rohlík anglickou slaninu se sýrem. Rohlíky se potírají bílkem a pečou se na 230 stupňů asi 12 minut.

Jsou vláčné a opravdu si na nich pochutnáte.

Vložím ještě jeden tip, neb recepty si z hlavy nepamatuji a tento se u nás točí tak často, že je dobré ho mít stále na očích. Zhotovila jsem jednoduchou jarní dekoraci do kuchyně v podobě slepičky s kuřátky z tabulové folie, kterou jsem snadno nalepila na záda linky a recept jsem na ni jen připsala tabulovým fixem, až se ho naučím, napíšu tam jiný.

A kdybyste stejně jako já, zatoužili božskou kuchařku od paní Petry Burianové také vlastnit, doplním, že se jmenuje Cesta z těsta.

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na