Dýňová bábovka

Autor

Loňská úroda dýní mě donutila k tomu, abych se poohlédla po nějakých nových receptech z dýní. Tak jsem pátrala a hledala a zaujal mě recept, o který se s vámi ráda podělím. Možná to pro někoho z vás nebude nic nového, ale já tenhle recept zatím nikde dosud neviděla, tak mě lákalo to vyzkoušet.

Potřebné přísady:

  • 400 g dýně (máslová, Hokkaido….)
  • 150 g nastrouhaného sýru (ementál, eidam)
  • 200 g HERY
  • ½ lžičky soli
  • 4 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 150 ml mléka
  • 100 g šunky nakrájené na kostičky
  • trochu kadeřavé petrželky nebo pažitky (nakrájet na drobno)

Nejdříve si nastrouháme dýni (může být nahrubo nebo na jemno) a nastrouháme si i sýr. Šunku nakrájíme na kostičky.

Vyšleháme mixerem HERU a sůl do krémové konzistence. Přidáváme vejce a opatrně mícháme. Pak postupně přidáme mouku s práškem do pečiva a přiléváme mléko, pomalu vmícháváme a následně přidáme nastrouhanou dýni, petrželku, sýr a šunku. Vše důkladně vařečkou promícháme. Pokud bude těsto husté, přilijeme ještě trochu mléka.

Hotové těsto dáme do bábovkové formy, kterou jsme vymazali HEROU a vysypali moukou. Místo bábovkové formy můžeme klidně použít i formu na srnčí hřbet nebo např. remosku.

Bábovku pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi hodinu.

Bábovka je vynikající jak čerstvě upečená, tak za studena. Mně nejvíce chutná když se na 15 sekund ohřeje v mikrovlnce. Není to klasická sladká bábovka ke kafíčku, ale je to vynikající mls, který se u nás osvědčil.

Jelikož jsem měla dýní opravdu hodně a půl roku by mi asi nevydržely, očistila jsem je, nastrouhala a v uvedeném množství 400g jsem uložila do krabiček do mrazáku. Pak jsem na bábovku jen vytáhla, rozmrazila a bylo to hned připravené. V bábovce to nijak nešlo poznat, že byla dýně z mrazáku.

Doporučuji všem vyzkoušet, je to opravdu „žravé“ 😉

2 comments

    1. Nějak na to psaní nezbývá času. Ale já tu bábovku dělám celoročně. Dala jsem si dýně nastrouhané v krabičkách do mrazáku. Nakrabičkuju zrovna v takovém množství, jaké je potřeba a je to super.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *