Ať už máte rádi svátek Halloween nebo ne, jedno je jasný fakt, dýně k podzimu patří. Jednak je jejich doba sklizně a za druhé je jejich pěstování tak snadné, že snad každý, kdo má zahrádku už někdy nějakou dýni vypěstoval. Jenže dýně jsou vcelku velké a tak nastává další otázka, jak je zpracovat. Já si pro vás dnes připravila recept na klasický dýňový páj, nebo chcete-li koláč a také na rychlý pudink. A mimochodem, pokud byste rádi znali legendu o Jackovi, kvůli kterému se dlabou a rozsvěcují dýně, pak si počtěte TADY.
Dýňový páj
Potřebujeme:
- listové těsto
- smetanu ke šlehání
- 2 vejce
- cukr krupici (asi 1 hrnek)
- vanilkový cukr
Na dřeň:
- dužinu z 1 Hokkaido dýně
- 3 jablka
- pomerančovou kůru
- cukr krupici (asi 1/2 hrnku)
- koření – skořici, zázvor, badyán, hřebíček
Nejprve si natlačíme do formy listové těsto a dáme i s formou cca na hodinku do mrazáku, aby se nám pěkně zafixoval tvar.
Dýni zbavíme vnitřku s jadýrky, oloupeme slupku a nakrájíme na kostky. Jablko také oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme. Obojí dáme do hrnce, přidáme nastrouhanou kůru z 1 pomeranče, mletou skořici, trochu mletého zázvoru a badyán s hřebíčkem dáme do sítka, abychom je po uvaření mohli z hrnce vytáhnout. Podlijeme vodou a na mírném ohni rozvaříme. Po uvaření ještě rozmixujeme ponorným mixérem na jemné pyré.
V míse ušleháme do pěny vejce s cukry a přidáváme dýňovou dřeň. Nakonec ještě vmícháme smetanu. Můžeme ještě podle chuti přidat cukr.
Rozehřejeme si troubu na 180 °C a vytáhneme formu z mrazáku. Položíme na ni pečící papír, na který nasypeme pro zatížení fazole, aby nám těsto nevyskočilo a drželo tvar. Dáme na 10 minut péct do rozehřáté trouby.
Teď nalijeme do formy dýňovou náplň, kterou jsme si předtím nachystali z dřeně, vajec a dalších surovin.
Pečeme při teplotě 180 °C 50 až 60 minut.
Koláč máme hotový a můžeme podávat se šlehačkou.
Pudink
Pokud vám zbyla dřeň, kterou jste do náplně nepřidali, můžete uvařit klasický vanilkový pudink v mléce a vmíchat do dřeně. Máte tak hotový další dýňový dezert, který dětem chutná.
Jak zpracováváte dýně vy?
Úvodní foto: pixabay.com