Fondue pochutnání

Autor

Pokrm, který se hodí servírovat na stůl, když čekáme příjemnou návštěvu.

Pohoštění, jehož příprava je časově nenáročná a ušetří nám i mytí špinavého nádobí. To je fondue – nepřeberné množství variant a verzí v jedné nádobě. Nejen, že nám vytvoří zajímavou dekoraci na stole, ale současně můžeme ujídat, kochat se vůní, povídat si a gurmánsky vychutnávat teplou pochoutku.

Fondue pochází ze Švýcarska a nejedná se o žádnou moderní obměnu jídelníčku, protože první fondue konzumovali ve zmíněných končinách už v 18. století a nešlo tehdy o nijak obzvlášt výjimečné jídlo. Chleba, bílého vína, sýrů a mouky bylo v každé domácnosti dostatek. Tyto ingredience byly základem pro první fondue. Dnes se rozšířilo fondue téměř do celého světa ve verzích slaných, ale i sladkých.

Čokoládové fondue

My dostali nádobu na fondue pod stromeček. Musím uznat, že se mi líbila hned na první pohled. Vítám rodinné sešlosti u dobré mňamky a když nemusím předtím trávit dlouhou dobu přípravou pohoštění, ale mohu téměř okamžitě servírovat, je to báječné. Náš „foundueovač“ je určený nejlépe pro čokoládové fondue. Čokoládu miluji hlavně já a můj mladší syn. Naše nádobka pro rozehřívání čokolády je keramická. Dozvěděla jsem se, že se vyrábějí také kameninové nádoby a litinové. V případě čokolády lze k rozehřátí využít i mikrovlnnou troubu nebo rendlík na sporáku. Přelijeme tekutou čokoládu do nádobky na fondue, pod nádobkou zapálíme svíčku a už můžeme mlsat. Speciálními vidličkami napichujeme čerstvé nebo sušené ovoce, piškoty či oplatky, namáčíme do čokolády, konverzujeme, ujídáme a užíváme si. My už fondue vyzkoušeli a skutečně nás rodinné posezení s dobrůtkou bavilo.

Sýrové fondue

Se připravuje z různých druhů sýrů. Pro typickou hmotu na fondue zvolíme sýr goudu, česnek, mléko a muškátový oříšek, můžeme přidat i trochu bílého vína. Česnekem je vhodné nádobu na fondue nejprve vytřít, poté rozpustíme nastrouhaný sýr, přidáme víno a v mléce rozmícháme trochu solamylu. Povaříme, takže se uvedené suroviny skvěle propojí. Pak okořeníme muškátovým oříškem, lze i opepřit. V nádobě na fondue udržujeme sýrovou hmotu v husté tekuté konzistenci, na vidličky napichujeme kousky chleba, veky nebo topinky, v sýrové omáčce namáčíme a pochutnáváme si. Nádoba na sýrové fondue se nazývá caquelon. Lépe, než čajové svíčky je pro udržení teploty v nádobě zvolit lihový nebo gelový vařič.

Další druhy

Mezi ostatní druhy sladkých fondue patří karamelová nebo pudinková hmota, do níž namáčíme stejně jako do rozpuštěné čokolády různé druhy ovoce a piškotů.

Jako slanou obměnu můžeme zvolit masový nebo zeleninový vývar, různé druhy sýrů – ementál, syrečky, kozí sýr, tvaroh, rybí vývar… variant a množství obměn je nepřeberně.

Zkusili jste fondue? A jak připravujete vaši oblíbenou omáčku na fondue?

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na