Frankfurtská a prácheňská polévka

Autor

Dnes si uděláme dvě výborné polévky, které vás příjemně zahřejí nejen v zimě, ale i v těchto chladnějších jarních dnech.

Frankfurtská polévka

Hustá polévka, která vás zasytí a je moc dobrá.

SUROVINY (3–4 PORCE): sádlo 20 g nebo oleje, cibule 1 ks, párky štrasburské/vídeňské 3-4 nožičky, hladká mouka 2 lžíce, mletá sladká paprika 1 lžíce, česnek 2 stroužky, hovězí vývar 1 litr nebo bujón v kostce, 300 g brambor, sůl, pepř, sušená majoránka 1 lžíce.

Já jsem si ještě do původního receptu přidala trošku kurkumy, trochu mražené zeleniny na svíčkovou a 1 mrkev.

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Párky nakrájejte na kolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Mrkve oškrábejte, podélně přepulte a nakrájejte na tenká půlkolečka.

V hrnci rozpalte sádlo nebo olej, snižte teplotu a orestujte cibulku dozlatova. Poté přidejte párky a za stálého míchání rovnoměrně opečte. Pak přidejte nakrájenou mrkev.

Pak zaprašte moukou a minutu restujte. Pak přidejte papriku a opět restujte asi minutu. Česnek oloupejte a prolisujte do hrnce, promíchejte a nechte ho rozvonět. Pak do hrnce přilijte vývar a vše rozmíchejte dohladka, aby v polévce nebyly hrudky. Osolte, opepřete, přidejte kurkumu a mraženou zeleninu a brambory a přiveďte k varu. Zakryjte poklicí a vařte 20 minut.

Po 20 minutách přidejte majoránku, kterou promněte v dlaních, nechte asi minutu prohřát a můžete servírovat.

PRÁCHEŇSKÁ POLÉVKA

SUROVINY (3–4 PORCE): var (můžeme nahradit bujonem), směs polévkové kořenové zeleniny, (množství a druh dle Vaší chuti), 1 cibule, 60 g žampiónů, 1 vejce, 2 lžíce másla nebo sádla, 2 lžíce hladké mouky, petrželka, mletý kmín, pepř, sůl, bylinky

Čerstvou kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme a jemně nastrouháme, pokud dáváte mraženou, tak nemusíte dělat nic 🙂

Cibuli nakrájíme, očištěné a omyté žampióny nakrájíme na plátky. Z tuku, cibule a mouky připravíme světlou zásmažku, do které po chvíli vmícháme vejce.

Zalijeme ji částí vlažného vývaru a rozmícháme.

Pak přidáme do vývaru zeleninu, žampiony, kmín, mletý pepř, sůl a přivedeme k varu. Já dávám do polévky vyvařit 2-3 kousky bylinky Maggi (Smil italský), které před dochucením polévky vyndám pryč. Vaříme asi 20 minut.

Do hotové polévky přidáme omyté a na jemno nakrájené bylinky jako bazalka či petrželka, ochutnáme a případně osolíme a máme hotovo.

Tak Vám přeji dobrou chuť a určitě se nebojte tyto výborné polévky vyzkoušet!

2
Komentujte jako host

1 Počet komentářů
1 Odpovědi na vlákno
0 Sledující
 
Komentář s nejvíce reakcemi
Nejžhavější komentáře
1 Autoři komentářů
  Odebírat  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Satine

Prácheňskou neznám, ale určitě vyzkouším. Polévky miluji a tahle vypadá moc dobře.

Satine

Tak polévka chutná opravdu skvěle. Doporučuji 😉