Dnes si uděláme dvě výborné polévky, které vás příjemně zahřejí nejen v zimě, ale i v těchto chladnějších jarních dnech.
Frankfurtská polévka
Hustá polévka, která vás zasytí a je moc dobrá.
SUROVINY (3–4 PORCE): sádlo 20 g nebo oleje, cibule 1 ks, párky štrasburské/vídeňské 3-4 nožičky, hladká mouka 2 lžíce, mletá sladká paprika 1 lžíce, česnek 2 stroužky, hovězí vývar 1 litr nebo bujón v kostce, 300 g brambor, sůl, pepř, sušená majoránka 1 lžíce.
Já jsem si ještě do původního receptu přidala trošku kurkumy, trochu mražené zeleniny na svíčkovou a 1 mrkev.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Párky nakrájejte na kolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Mrkve oškrábejte, podélně přepulte a nakrájejte na tenká půlkolečka.
V hrnci rozpalte sádlo nebo olej, snižte teplotu a orestujte cibulku dozlatova. Poté přidejte párky a za stálého míchání rovnoměrně opečte. Pak přidejte nakrájenou mrkev.
Pak zaprašte moukou a minutu restujte. Pak přidejte papriku a opět restujte asi minutu. Česnek oloupejte a prolisujte do hrnce, promíchejte a nechte ho rozvonět. Pak do hrnce přilijte vývar a vše rozmíchejte dohladka, aby v polévce nebyly hrudky. Osolte, opepřete, přidejte kurkumu a mraženou zeleninu a brambory a přiveďte k varu. Zakryjte poklicí a vařte 20 minut.
Po 20 minutách přidejte majoránku, kterou promněte v dlaních, nechte asi minutu prohřát a můžete servírovat.
PRÁCHEŇSKÁ POLÉVKA
SUROVINY (3–4 PORCE): vývar (můžeme nahradit bujonem), směs polévkové kořenové zeleniny, (množství a druh dle Vaší chuti), 1 cibule, 60 g žampiónů, 1 vejce, 2 lžíce másla nebo sádla, 2 lžíce hladké mouky, petrželka, mletý kmín, pepř, sůl, bylinky
Čerstvou kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme a jemně nastrouháme, pokud dáváte mraženou, tak nemusíte dělat nic 🙂
Cibuli nakrájíme, očištěné a omyté žampióny nakrájíme na plátky. Z tuku, cibule a mouky připravíme světlou zásmažku, do které po chvíli vmícháme vejce.
Zalijeme ji částí vlažného vývaru a rozmícháme.
Pak přidáme do vývaru zeleninu, žampiony, kmín, mletý pepř, sůl a přivedeme k varu. Já dávám do polévky vyvařit 2-3 kousky bylinky Maggi (Smil italský), které před dochucením polévky vyndám pryč. Vaříme asi 20 minut.
Do hotové polévky přidáme omyté a na jemno nakrájené bylinky jako bazalka či petrželka, ochutnáme a případně osolíme a máme hotovo.
Tak Vám přeji dobrou chuť a určitě se nebojte tyto výborné polévky vyzkoušet!
Prácheňskou neznám, ale určitě vyzkouším. Polévky miluji a tahle vypadá moc dobře.
Tak polévka chutná opravdu skvěle. Doporučuji 😉