Hravá cuketa

Autor

Už babička říkávala, že zahradnické vemeno spraví cuketové semeno, neboť tato nenáročná plodina jde opravdu každému a odpustí všechny zahradnické prohřešky. A možná i díky tomu, že je tak nenáročná a rychle plodící je neuvěřitelně variabilní. Mačka tu už napsala jeden skvělý článek, a já bych ho jen rozšířila.

Už jste ochutnali cuketovou polévku nebo omáčku k těstovinám? Vyzkoušejte, určitě nebudete litovat. Já si na polévku osmahla na másle cibuli a jednu větší mrkev, pak jsem přidala na kostky nakrájenou cuketu, osolila, přidala trochu kari koření, zalila vodou a povařila. Jde to velmi rychle, pak stačí jen rozmixovat, zjemnit smetanou, ale toužíte-li po ještě výraznější chuti, přidáte trochu pepře. Děti si s oblibou polévku přilepší smaženými hráškovými kuličkami a ani nevědí, že do nich zajela cuketa. Prakticky obdobně jen s menším množství vody a přidáním kuřecího masa můžeme udělat omáčku k těstovinám. Fantazii se zkrátka meze nekladou a cuketa se trefí do každé vaší chutě.

Sladká variace cukety je výborná v podobě této rychlé hrníčkové buchty, neboť je díky oleji v ní obsažené takzvaně mokrá, tedy dlouho vláčná:

  • 2,5 hrnku hl.mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíčka soli
  • 1,5 hrnku cukru krystal
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička koření do perníku
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • ½ hrnku mléka
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • Můžeme přidat 1 hrnek ořechů, nebo rozinky klidně i namočené v rumu

Vyšleháme cukry s vejci a pak střídavě přisypáváme všechny smíchané sypké suroviny s těmi tekutými, nakonec přidáme cuketu, ale opravdu jen dva hrnky. Tady se nevyplatí spotřebovávat cuketu, výrazně větší množství buchtě uškodí a nenaskočí.

Dobrou chuť
Lenka

One comment

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *