Už babička říkávala, že zahradnické vemeno spraví cuketové semeno, neboť tato nenáročná plodina jde opravdu každému a odpustí všechny zahradnické prohřešky. A možná i díky tomu, že je tak nenáročná a rychle plodící je neuvěřitelně variabilní. Mačka tu už napsala jeden skvělý článek, a já bych ho jen rozšířila.
Už jste ochutnali cuketovou polévku nebo omáčku k těstovinám? Vyzkoušejte, určitě nebudete litovat. Já si na polévku osmahla na másle cibuli a jednu větší mrkev, pak jsem přidala na kostky nakrájenou cuketu, osolila, přidala trochu kari koření, zalila vodou a povařila. Jde to velmi rychle, pak stačí jen rozmixovat, zjemnit smetanou, ale toužíte-li po ještě výraznější chuti, přidáte trochu pepře. Děti si s oblibou polévku přilepší smaženými hráškovými kuličkami a ani nevědí, že do nich zajela cuketa. Prakticky obdobně jen s menším množství vody a přidáním kuřecího masa můžeme udělat omáčku k těstovinám. Fantazii se zkrátka meze nekladou a cuketa se trefí do každé vaší chutě.
Sladká variace cukety je výborná v podobě této rychlé hrníčkové buchty, neboť je díky oleji v ní obsažené takzvaně mokrá, tedy dlouho vláčná:
- 2,5 hrnku hl.mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíčka soli
- 1,5 hrnku cukru krystal
- 1 lžička skořice
- 1 lžička koření do perníku
- 3 lžíce kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 3/4 hrnku oleje
- ½ hrnku mléka
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- Můžeme přidat 1 hrnek ořechů, nebo rozinky klidně i namočené v rumu
Vyšleháme cukry s vejci a pak střídavě přisypáváme všechny smíchané sypké suroviny s těmi tekutými, nakonec přidáme cuketu, ale opravdu jen dva hrnky. Tady se nevyplatí spotřebovávat cuketu, výrazně větší množství buchtě uškodí a nenaskočí.
Dobrou chuť
Lenka
To je skvělé, další recept na buchtu. Určitě vyzkouším.