Jablkový dort s tvarohem

Autor

Pokusila jsem se sestavit recept na dort, který není finančně nákladný, zvláště pro ty, kteří mají stejně jako my jablka z vlastní zahrádky, ale který vyžaduje trochu  trpělivosti, protože je, kvůli chlazení, k mlsání až druhý den.

Nejdříve jsem propočítala množství ingrediencí tak, aby se mi těsto vešlo do formy na dort o průměru 20 cm. Pak už jsem loupala, strouhala, míchala, šlehala, pekla  a chladila, abych vám předložila důkaz toho, že i levný moučník může být chutný a osvěžující – proto jsem jablky  „odlehčila“ i dortový korpus, do kterého mi stačilo použít jen jedno vajíčko. Na bílou vrstvu jsem nekupovala sýr smetanového typu ani smetanu ke šlehání, dobře mi posloužil plnotučný tvaroh. Přišlo mi jedno, zda  ten ve vaničce nebo v kostce ( zkusila jsem obě varianty)  – jen bych doporučila tvaroh v kostce šlehat o něco déle.

Co se týká másla, jsem toho názoru, že je nezaměnitelné, osobně bych ho nenahrazovala jiným tukem. Dort jsem posypala skořicí –  vyjde levněji než strouhaná čokoláda a chuťově ladí s jablečnou vrstvou.

Tak tady ho máme:

Na korpus jsem použila jedno malé vejce, 70 g cukru krupice, 30 g zahřátého másla, 100 g polohrubé mouky, 1 rovnou čajovou lžičku prášku do pečiva, 2 polévkové lžíce rumu, 100 g nahrubo nastrouhaných oloupaných jablek, citronovou šťávu, 1 rovnou  polévkovou lžíci kakaa a trochu strouhanky.

Formu na dort  jsem vymazala máslem a vysypala strouhankou. Oloupaná jablka jsem nastrouhala a pokapala citronovou šťávou. Smíchala jsem mouku, prášek do pečiva, cukr a kakao. Do sypkých surovin vmíchala vejce, rozehřáté máslo, rum a nastrouhaná jablka. Těsto jsem nalila do formy a pekla v předehřáté troubě na 160 stupňů po dobu 30 minut. Tato doba je orientační. Vyndala jsem  korpus z formy a nechala vychladnout. Odstranila jsem bočnici formy, umyla ji  a spolu s korpusem vrátila do formy.

Na vrstvu s jablky jsem potřebovala 260 g jablek, špetku mleté skořice, citronovou šťávu, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, cca 2 polévkové lžíce krupicového cukru – dle kyselosti jablek.

Jablka jsem oloupala a nakrájela na malé kostky. Pokapala je citronovou šťávou a podusila v trošce vody se špetkou skořice do změknutí. Občas jsem je promíchala. Ve 200 ml vody jsem rozmíchala pudinkový prášek, nalila k jablkům, přidala cukr a za stálého míchání společně vařila 3 minuty. Po částečném vychladnutí jsem vše nalila na korpus, posypaný strouhankou. Tu jsem zvolila proto, že jsem chtěla, aby jablečná vrstva nerozmočila křehký korpus. Dort jsem nechala chladit v lednici do druhého dne.

Následující den jsem si připravila na tvarohovou vrstvu jednu vaničku tvarohu (250 g), 1/2 sáčku vanilkového cukru, 65 g povoleného másla,  2 vrchovaté polévkové lžíce moučkového cukru, 1 dcl vody, 1 polévkovou lžíci práškové želatiny a na finální dokončení mletou skořici.

Želatinu jsem namočila na 15 minut do vody. Povolené máslo vyšlehala s tvarohem a a oběma cukry. Želatinu jsem zahřála, aby se rozpustila, ale nevařila. Rozpuštěnou jsem ji zamíchala do tvarohové hmoty. Vychlazený dort jsem polila tvarohem. Hotový dort jsem nechala opět  ztuhnout v lednici po dobu 4 hodin. Před podáváním jsem jej lehce posypala skořicí.

Pokud se budete chtít inspirovat, přeju dobré chutnání.

One comment

  1. Vyzkoušeno, snědeno 😉 Je to výborné!
    Příště vyzkoušíme ještě variantu, která napadla při mlsání syna, vyměníme v korpusu jablka za ořechy a místo jablečného rozvaru na něj dáme hrozny. Snad to bude stejně dobré.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

https://amtskincare.com/judi-bola/

slot bet 100 perak

https://www.anisraza.com/mezquitagin/judi-bola/ sbobet88