Jáhlové škubánky

Autor

Přináším vám recept na výborné škubánky, které přijdou k chuti nejen dětem, ale i dospělým strávníkům. J

Recept je určen pro 4 osoby, doba přípravy je cca 60 min.

Potřebujeme :

  • 1 hrnek suchých jáhel,
  • 3 hrnky vody,
  • 100 g polohrubé mouky,
  • 1,5 kávové lžičky soli
  • Na posypku: pražená strouhanka s cukrem nebo mletý mák s cukrem, máslo na polití

Jáhly dáme do kovového cedníku na hrnec a zalijeme vroucí vodou. Zamícháme, propláchneme je na cedníku studenou vodou,  spaříme je znovu v horké vodě, která nám zůstala v hrnci a propláchneme studenou vodou a potom celé ještě jednou. Jáhly tak ztratí nahořklou příchuť.

Spařené a propláchnuté jáhly dáme do hrnce, zalijeme 3 hrnky vody, osolíme, přivedeme k varu a pak pomalu vaříme pod poklicí, dokud nejsou jáhly na kaši a voda není téměř pryč. Trvá to tak 15 minut. Já používám titanový hrnec, takže po celou dobu se o jáhly nemusím starat a ani s nimi míchat, protože se mi nic nepřichytne. Stáhneme z plotýnky, do jáhlové kaše uděláme vařečkou díry a vsypeme přesátou mouku a dobře promícháme. Zakryjeme pokličkou a necháme 10 minut propařit.

Pak vše znovu promícháme na hladkou hmotu a lžícemi namočenými v oleji nebo másle tvarujeme škubánky.

Na talíři posypeme mákem nebo strouhankou a omastíme rozpuštěným máslem.

Zbylá hmota se dá použít na chutnou večeři. Zbytek smícháme s třeným česnekem a přisolíme. Vytvarujeme do válečku, který dáme do lednice, či mrazáku. Potom nakrájíme na tenčí plátky, které opečeme na oleji nebo sádle, nebo na sucho v kontaktním grilu. Získáme tak dobrou večeři.

Já jsem zbytek ještě teplé hmoty smíchala s jedním vejcem a strouhaným sýrem, osolila jsem to ochucenou solí, přidala trošku sušeného česneku a rukama potřenýma olejem jsem tvarovala malé bochánky, které jsem dala na plech vyložený pečícím papírem a dala jsem to na chvíli zapéct, až se mi to zdálo zlatavé.

Byla to neskutečná mňamka.

One comment

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *