Kdo říká, že čerti musí navštěvovat děti pouze v prosinci? K nám chodí i tehdy, když zčervenají jahody. Bývá mnohdy horko, na plněné zákusky není chuť, a tak přichází čas pro moje perníčky s jahodami.
Jahodoví čerti
Množství na celé peklo – tj. 16 čertů: perníčky vykrájené formičkou o průměru 7cm
Na perníčky jsem si navážila 250 g hladké mouky a 75 g moučkového cukru. Připravila jsem si 75 g změklého másla, 50 g medu, 1 rovnou polévkovou lžíci kakaa, 1 vejce, 1/2 sáčku prášku do perníku, 1/2 kávové lžičky sody, špetku skořice.
Pracovní postup pečení:
Smíchala jsem mouku, cukr, kakao, prášek do perníku, sodu a skořici. Přidala jsem změklé máslo, med, vejce a vypracovala těsto. Nechala jsem ho zhruba půl hodiny odpočinout. Vykrájela jsem kolečka a pak je pekla asi 10 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Za 2 dny (to je doba na rozležení perníčků) jsem je nazdobila a pak se pekelně mlsalo.
Pracovní postup zdobení:
Ke zdobení jsem potřebovala 24 jahod, 32 lentilek a kousek čokolády na oči.
Čertům jsem vytvořila oči tak, že jsem na lentilku kápla kapku rozpuštěné čokolády a nechala zaschnout.
Na perníčky jsem čokoládou přilepila lentilky a rozkrojené jahody.
Všichni víme, že jahodových dobrot není nikdy dost, proto si užijeme také…
Jogurtové poháry s jahodami
Množství – 4 poháry
Připravila jsem si 500 g bílého jogurtu, 250 g jahodového jogurtu, 6 plátků želatiny, 100 ml smetany ke šlehání, jahody, cca 1 polévkovou lžíci krupicového cukru nebo podle chuti, 1 vrchovatou kávovou lžičku jahodového džemu
Pracovní postup:
Namočila jsem 5 želatinových plátků do vody a nechala je nabobtnat. Odlila jsem si malé množství smetany pro další použití, tj. na rozpuštění 1 plátku. Ostatní smetanu jsem zahřála, míchala s cukrem (tady pozor – nevařila) tak dlouho, až se cukr rozpustil. Pak jsem stáhla z plotny, vmíchala vymačkané želatinové plátky a smíchala s bílým jogurtem. Dno pohárů jsem pokryla jahodami a zalila jogurtovou hmotou, postup jsem opakovala, dokud mi ovoce stačilo.
Nechala jsem nabobtnat 1 jeden želatinový plátek ve zbylé smetaně – viz postup shora. Jahodový jogurt jsem v misce smíchala s připravenou želatinou a džemem (ten jsem přidala pro větší barevný kontrast), nalila do pohárů. Lze lít pomalu pouze po povrchu, nebo vše nalít do středu. Dala jsem ztuhnout do lednice a před podáváním ozdobila jahodami.
Stejným způsobem jsem kouzlila také s malinami, malinovým jogurtem a džemem.
To vypadá moc dobře. Určitě vyzkouším ty poháry 😉