Když namočíš si ořech do medu…

Autor

Nedávno mi poštou přišel balíček od jedné, mému srdci milé osůbky, který v sobě skrýval jedno sladké překvapení – ořechy v medu a přání s úryvkem poupraveného textu Zdeňka Svěráka „Když namočíš si ořech do medu, tak snad se věci pohnou kupředu, vjede do Tě strašná síla, přepereš i krokodýla, když namočíš si ořech do medu.“ Vyzkoušela jsem a vážně to funguje, a tak jsem se rozhodla pídit po tom, v čem je ta velká síla medu.

Trocha historie

První zmínky o medu pochází již ze starověkého Egypta, kde byl velmi vzácnou surovinou. Legenda říká, že med jsou oživlé slzy boha slunce Ra. Zmínky o medu je možno vyčíst ve všech lékařských knihách od starověkého Egypta, přes Indii, Čínu, Řecko, Řím… Lidé vždy věděli, že jeho účinky jsou jedinečné a medu si proto velmi vážili. Ostatně první, co zaujalo i našeho praotce Čecha, když vystoupil na horu Říp, bylo to, že země na kterou shlédl, oplývá mlékem a strdím, tedy medovými plástvemi.

Včelí produkty

Med květový – je produktem z nektaru nasbíraného v květech rostlin a ovocných stromů převážně v jarních měsících. Má světlou barvu a rychleji krystalizuje. Podle druhu květů, ze kterých med pochází, se rozlišují medy slunečnicové, řepkové, lipové…

Med medovicový – je tvořen z mízy listnatých a jehličnatých stromů, díky čemuž má jedinečnou chuť i aroma. Pochází z letních snůšek, má tmavou barvu a pomalu krystalizuje. Má velký obsah léčebných látek, minerálních a stopových prvků.

Med smíšený – je kombinací dvou předešlých druhů, přičemž med květový i medovicový je zde zastoupen zcela rovnoměrně. Vzniká na přelomu jara a léta Je tvořen sběrem z malin, ostružin, lip, později kvetoucích bylin a medovice, díky čemuž má zcela jedinečnou chuť a vůni. Je tmavší a pomaleji krystalizuje.

Propolis – je lepkavá hmota, která vzniká z části z nasbíraných pryskyřic jilmů, dubů, bříz, vrb a dalších listnatých stromů a poupat jehličnanů a zčásti je to vedlejší produkt, který vzniká v úle při včelím trávení. Má vysoký obsah desinfekčních látek a zabraňuje růstu bakterií, virů, plísní atd. a také tlumí bolest.

Mateří kašička – vzniká v hltanových žlázách dělnic a slouží jako výživa larev, matky i trubců. Má vysoký obsah bílkovin a cukrů a má regenerační účinky.

Včelí vosk – vzniká při zvýšené včelí námaze, kdy dochází k tryskání vosku z postranních tzv. voskových zrcátek, která jsou na spodní straně zadečku, kde se zachytí ve formě šupiny. Dá se tedy říci, že vosk je včelím potem. Vosk se pak zachycuje na mezistěnách v úle, kde vzniká všem známý tvar medových pláství. Komůrky medových pláství slouží k uchovávání medu, pylu a odchovu larev.

Použití medu pro krásu a zdraví

Med je především přírodním antibiotikem, což je způsobeno převážně jeho složením, které zamezuje tvorbě bakterií díky velmi nízkému procentu vody, ale také minerálním a stopovým látkám, které jsou v něm obsaženy. Snižuje množství bakterií v těle nebo je úplně ničí. Používá se při infekcích horních cest dýchacích, zlepšuje činnost srdce, rozšiřuje věnčité tepny, pomáhá při vyčerpanosti organismu, pomáhá při léčbě žaludečních vředů, zmírňuje onemocnění jater a žlučníku, pomáhá při nespavost. Měl by být součástí jídelníčku při každé rekonvalescenci, neboť dodává tělu potřebnou energii.

Medové produkty se v kosmetice používají v celé řadě přípravků a to zvláště pro jeho již zmiňované antibakteriální vlastnosti, které pomáhají hojit a zklidňovat jakkoli narušenou strukturu pleti. Ostatně i královna Kleopatra užívala medové obklady pro zkrášlení a omládnutí pleti.

Věděli jste, že…

  • …včela musí navštívit 50.000 květů, aby vyprodukovala 20 g medu
  • …zkrystalizovaný med opět rozpustíte, když ho postavíte do vodní lázně, jejíž teplota nepřesáhne 45°C
  • …včely využívají propolis k mumifikaci svých nepřátel, které v úle usmrtí, a pomáhá jim vytvářet sterilní prostředí
  • …díky mateří kašičce zvýší larva svou hmotnost během šesti dnů až 1500 krát.
  • …pokud by zmizely včely, zmizí i velké procento rostlin, které se nemohou samy opylovat, díky tomu by vyhynuly živočišné druhy, které se těmito rostlinami živí atd. atd. Včela je tedy životadárná.

Chvála medu, včelám a včelařům!

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na