Koláč s hedvábným čokoládovým krémem

Autor

Připravila jsem pro vás recept na rychlovku pro nečekanou návštěvu a také návod, jak si připravit švestkovou nutellu.

Ingredience:

  • koupený hotový dortový korpus,
  • 200 g mléčné nebo hořké čokolády na vaření
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • džem nebo čokoládová pomazánka
  • piškoty
  • ovoce na ozdobení – banán, maliny, ostružiny nebo jahody

Koupený jednoduchý korpus natřeme džemem například meruňkovým nebo třeba rozehřátou Nutellou. Já používám domácí švestkovou nutellu, která je výborná a dobře se roztírá. Recept je níže.

Na to dáme piškoty. Tento krok můžete vynechat, ale mám vyzkoušeno, že když se to nenatře, korpus zbytečně hodně zvlhne.

V kastrůlku za stálého míchání dáme nalámanou čokoládu a smetanu, až se vše rozpustí a spojí. Pak stáhněte z ohně, ale směs nesmí ztuhnout.

Nalijte krém na korpus, ozdobte ovocem a dejte dezert na chvíli do chladničky, aby čokoládový krém ztuhl.

Já mám ráda spojení banánů a čokolády, proto krému na piškoty naleju jen část, aby se zakryly a pokladu nakrájenými banány (minimálně 2).

Nahoru naliju zbytek krému a dám chladničky, když nespěcháme, tak ho dělám večer nebo ráno a odpoledne jíme a je to výborné.

Pokud doma nemáme ani banány, stačí jen posypat například slunečnicovými semínky v barevné čokoládě, lentilkami nebo oříšky.

Je to moc dobré, vyzkoušejte to.

Švestková nutella

Ingredience:

  • 1,5 kg hodně zralých švestek
  • 250 g krupicového cukru
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100–150 g 60% čokolády nakrájené nadrobno či nastrouhané
  • rum podle chuti

Švestky omyjeme, vypeckujte, přivedeme k varu a vaříme zhruba 15 minut do měkka. Já vařím v titanu, proto se mi nic nepřipaluje. Když pustí švestky hodně šťávy, část z ní slijte a vypijte.

Vmíchejte všechen cukr a nechte chvíli vychladnout. Pak vše rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte čokoládu a podle chuti i rum a nechte 24 hodin rozležet při pokojové teplotě.

Další den znovu rozmixujte a potom švestkovou nutellu naplňte do skleniček a sterilujte 15 minut při 80 °C.

Nutellu můžete dávat do jogurtu, smíchat s tvarohem, namazat na bílé pečivo s máslem či palačinky nebo s ní plnit například listové šátečky.

Jak sterilovat bez sady na zavařování?

Pokud používáte nové sklenice, stačí je důkladně umýt horkou vodou se saponátem nebo umýt v myčce. Již použité sklenice vždy pár minut převařte v hrnci spolu s víčky. Opatrně vyndejte a naplňte sklenice 1,5–2 cm pod okraj. Používejte nálevku, aby okraj sklenice zůstal perfektně čistý a sklenice uzavřete.

Já sadu na zavařování nemám, tak na dno hrnce dám složený starý ručník nebo utěrku, aby sklenice nestály na dně. Zalijeme tak, aby sklenice byly potopené do půlky. Dáme vařit. Až dosáhne voda varu, ztlumte plamen a nechte sterilovat dle požadavku v receptu.

Jakmile uběhne předepsaná doba zavařování, opatrně vyjměte sklenice z hrnce a otočte je na víčko a nechte vychladnout. Klidně do druhého dne.

Zavařeniny označte štítkem a uskladněte na chladném, suchém a tmavém místě. Po otevření Nutellu skladuji v lednici.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *