Léto už voníííí…

Autor

Z víkendové návštěvy jsem si domů přivezla pořádnou kytici rebarbory. „Neuvěřitelně se jí letos daří, my ji milujeme, ale takové množství nespotřebujeme, určitě si ji vezmi a vyzkoušej kromě koláče i marmeládu,“,navrhovala štědrá švagrová. A kdybych já jen věděla, jaký poklad si vezu domů. Jsem odsouzena vařit rebarborovou marmeládu již každým rokem. Holt zachutnala a vyrovnala se i dosud nejoblíbenější jahodové.

Však taky ne nadarmo se tyto dvě pochutiny kombinují. Já ale zvolila pro její výrobu jiné ovoce a to rebarboru a jablíčko a dám za ni ruku do ohně. Zkuste také je to velmi jednoduché.

  • 1,5 kg očištěné nakrájené rebarbory na kousky
  • 750 g nahrubo nastrouhaných jablíček
  • 600 g cukru
  • 400 ml vody
  • Šťáva z 1 citrónu
  • Kapka vanilkového aroma
  • 2 snítky máty

Vše povaříme do rozvaření. Kdo chce může rozmixovat, kdo upřednostní kousky ovoce nechá tak. Vyjmeme mátu a plníme do připravených sklenic, které zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Já ani nepřidávala žádný želírovací přípravek, nechala čistě přírovdní. Hustota sice trochu přesnídávková, ale na lívance či do jogurtu luxusní.

A že rebarbory bylo skutečně dost, upekli jsme si ještě vynikající koláč.

  • 340 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • ½ prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek

Zpracujeme těsto, které necháme půl hodinky odpočinout v lednici a poté nastrouháme na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto dáme nakrájenou očištěnou rebarboru (asi 1 kg) a posypeme ji 3 balíčky moučkového cukru a pak vše zalijeme náplní.

  • 500 g jemného tvarohu
  • 120 g moučkového cukru
  • 100 ml oleje
  • 500 ml mléka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 žloutky
  • 2 vanilkové pudinky

Koláč je vláčný tak že ho musíte nechat vychladnout jinak ho z plechu budete nabírat lžičkou. tak jako někteří nedočkavci u nás, ale určitě bude chutnat i chladný.

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na