Jahody lahodí oku, nosu i puse. A slyšíme o nich teď hodně, sbíráme je, takže vlastně vnímáme jahody opravdu všemi smysly. A protože jsou prázdniny, budeme obdivovat nejen vlastní dílo, ale i výtvory profíků. Včetně „neprofi“ babičky!
Kdo by to byl řekl, že „souplodí nažek na šťavnatém zdužnatělém květním lůžku“ je něco tak dobrého jako JAHODA. Že má spoustu vitamínu C se možná taky tolik neví. A víte, že plody jsou z 87% tvořeny z vody? Zajímavé také je, že celá jahoda není plod, plody jsou jenom ta malá zelená zrníčka na červené slupce! Síla, co? No ale že je to dobrota, to asi ví všichni. Marmelády máme jahodové rádi asi všichni, stejně tak sladké knedlíky, když ukáží jahodu je radost. Ale… co si budeme nalhávat… čerstvá jahoda je čerstvá jahoda!
Tartaletky z úvodní fotky měly kromě čerstvých jahod i jahodový krém. Skvělá kombinace jahod a máty je známá a také ji doma používáme, protože i samostatně chutný zákusek tak dostane „jinej level“ a navíc… uznejte sami… navíc to prostě nádherně vypadá. I jahody prostě umí úžasně lahodit oku jen tou barvičkou. Chcete i recept na tu dobrotu pod jahodou a mátou?
No a pak k létu patří (naštěstí a ťukťukťuk) cestování a ochutnávání profi výrobků v různých podobách, na kterých se jahody často objevují. Moderní kavárny a cukrárny prostě ví, co mlsalové rádi jedí a vidí. I se stane, že někdo jede pořídit něco dobrého a objednávka může znít: „Dala bych si cokoliv, co bude mít jahodu.“ A to je pak často moje oblíbená Pavlovka. Nebo jiný dortík, třeba čokoládový, protože další skvělá kombinace k jahodě je samozřejmě mnohých celoroční láska: čokoláda.
No a to nejlepší nakonec. Znáte to, jako maminčina kuchyně je obdivovaná, chválená, milovaná, nicméně… na celé čáře stejně každou dobrotu se stoprocentní jistotou převálcují BABIČČINY JAHODOVÉ KNEDLÍKY. Ty prostě nemají konkurenci a tečka. A já jsem jen pro, protože nic lepšího opravdu neexistuje! A vidím to tak, že během léta se je naučí dělat i malá šéfkuchařka. První knedlíkovou lekci (příští díl?) už má za sebou, takže našlápnuto je slušně.
Na závěr slintacího článku ještě jedna záležitost, ať si můžete zaslintat i reálně, a to receptík na Růženčinu dobrotu (a pardon, už jede vše od oka, takže na gramy si nehrajeme, protože jak ona u svých vyzkoušených receptů říká: všeho tak akorát):
Smíchat sypké suroviny: hladká mouka, cukr krystal, kakao, vanilkový nebo skořicový cukr, kypřící prášek. Nasekat čokoládu na vaření. Nechat rozpustit máslo, se zakysanou smetanou přidat do sypké směsi. Mléko dolít podle potřeby na ideální ( 🙂 ) hustotu. Přidat třeba i lentilky. Upéct. Zdobení: pocákat čokoládovou polevou. Ozdobit…
A co vy a vaše děti a jahody? Jak je máte nejradši?
To vypadá jahodově božsky
Já když čtu, jak Růženka přidává od oka, musím se vždycky smát, protože u nás je to přesně naopak. Vítek dodržuje technologické postupy i gramáže, nějaké nahodilé dekagramy by u nás neprošly. Nedávno míchal těsto na šlehačkovou bábovku, mimochodem s jahodama taky moc dobrá věc a pochyběly mu dva mililitry šlehačky. Říkám mu, že ta jeho bábovka to nepozná, že to nevadí. Moc se mu to nezdálo a tak povídám, aby tam cmrndnul lžíci mléka. Ten pohled co na mě vrhnul, nebyl vůbec hezký. Tak jsem z lednice vytáhla další šlehačku, tato byla koupená v akci ve velikosti XXL a nechala ho, ať si doleje dva mililitry. Zbytek jsem potom po troškách dopila, byla moc dobrá. Potom nemám být tlustá. Mějte se jahodově a taky trochu šlehačkově.
:))) je to bombarďák ! (mmch pečení prý správně MÁ být přesné…)