Malá šéfkuchařka: vydupej DIPy

Autor

Slovo DIP už se v našich kuchyních zabydlelo. On prostě český jasný ekvivalent není. Omáčka? Vomachejl? Novoslovo by znělo podle smyslu slova Pomazánka asi nějak jako Namáčítko, ale to asi neprojde. Je to prostě „dobrota k namáčení kousků jídla“ a to teda je už fakt lepší říkat DIP.

Dnes mohou „vařit“ i prckové! Teda vařit… chystat! Takže trénovat krájení, míchání, pokročilejší mohou i dochucovat. Ideální pro začátečníky v kuchyni. Taková příprava předvánoční. I předkuchařská. Navíc, když budou připravovat, budou rádi i konzumovat a tohle jde udělat fakt jako zdravou a zároveň žravou svačinku.

Je to super minijídlo, doplněk k tradičním chlebíčkům, ale i silvestrovská pochutina (jako nechceme strašit, ale příští díl je v půlce prosince a to chceme hodit závěrečně nějaké to úplně tradiční vánoční Mňam). A výhoda je, že dost často se vám povede dipy vydupat tzv. „z ničeho“, resp. ze základních zásob. Ale můžou být samozřejmě i vychytanější. Třeba když přidáte avokádo.

Namáčet se může pečivo, zelenina – klasika je mrkev nebo okurka, skvělý je tvrdý sýr, dobře (ale již ne tak zdravě) se hodí i silnější slané tyčinky, brambůrky a v neposlední řadě tortilly, které jsou zřejmě úplně prvotní dipovou dobrotou.

Základem pro DIP bývá třeba jogurt, tvaroh, zakysaná smetana nebo někde i majonéza. A pak dochucujeme podle toho, co máme rádi nebo podle toho, co máme doma.  Koření. Česnek. Sůl, pepř. Na tenhle AVOKÁDOVÝ DIP bylo konkrétně k rozmačkanému avokádu přidáno: česnek, pepř a sůl a citronová šťáva.

No a pak už je šup s dipem do mističek nebo mističky a k tomu pěkně nakrájená „máčítka“ neboli v našem případě mrkev a okurku (sýr se také krájí do tohoto šikovného tvaru), která se chytí, namočí třeba do poloviny nebo jen na konci (dle chuti namáčejícího) a šup s tím do pusy.

Dobrou chuť!

P.S. No a když vás nebaví máčet nebo vám dip zbude, (je-li třeba zahustěte a) šup s ním na chlebík 🙂

 

 

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na