Po celkem suchém létě, kdy jste v lese na šustivém jehličí zavadili maximálně tak o vysušenou babku se konečně houbám začíná dařit. Své klobouky vystrkují nejen hříbky, ale je taky dost kotrčů, tak si z nich něco uvaříme.
Polévka z kotrče
Nejprve je nutné kotrč pořádně propláchnout. Má spoustu záhybů, kde se ukrývá nejen jehličí a hlína, ale občas i nějací obyvatelé v podobě broučků apod. Tohle je vlastně nejsložitější část, protože samotná polévka už je rychlá.
Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Vsypeme pokrájený kotrč, osolíme, opepříme, přidáme kmín a majoránku a necháme zlehka orestovat. Zalijeme vodou a přisypeme mletou sladkou papriku. Necháme povařit cca 20 minut, aby byl kotrč měkký, ale ne rozvařený. Podáváme s pečivem.
Kuře se smetanovou omáčkou s hříbky
Kuře nandáme do pekáče, osolíme, přidáme kmín, máslo a podlejeme trochou vody. Pak ho klasicky upečeme.
Mezitím si do většího hrnku dáme sušené hříbky, zalijeme horkou vodou a necháme změknout.
Až je kuře upečené, vyndáme ho stranou a výpek slejeme do kastrůlku. Přidáme hříbky i s trochou vody, ve které doteď byli. Zalijeme smetanou a na mírném varu necháme omáčku zhoustnout. Podle chuti dosolíme. K hotovému kuřeti a hříbkové omáčce se výborně hodí rýže.
Stejným způsobem jsem dělala i králíka, jen jsem jako přílohu zvolila bramborové knedlíky.
Dobrou chuť 😉