Polévka z kotrče a kuře s hříbky

Autor

Po celkem suchém létě, kdy jste v lese na šustivém jehličí zavadili maximálně tak o vysušenou babku se konečně houbám začíná dařit. Své klobouky vystrkují nejen hříbky, ale je taky dost kotrčů, tak si z nich něco uvaříme.

Polévka z kotrče

Nejprve je nutné kotrč pořádně propláchnout. Má spoustu záhybů, kde se ukrývá nejen jehličí a hlína, ale občas i nějací obyvatelé v podobě broučků apod. Tohle je vlastně nejsložitější část, protože samotná polévka už je rychlá.

Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Vsypeme pokrájený kotrč, osolíme, opepříme, přidáme kmín a majoránku a necháme zlehka orestovat. Zalijeme vodou a přisypeme mletou sladkou papriku. Necháme povařit cca 20 minut, aby byl kotrč měkký, ale ne rozvařený. Podáváme s pečivem.

Kuře se smetanovou omáčkou s hříbky

Kuře nandáme do pekáče, osolíme, přidáme kmín, máslo a podlejeme trochou vody. Pak ho klasicky upečeme.

Mezitím si do většího hrnku dáme sušené hříbky, zalijeme horkou vodou a necháme změknout.

Až je kuře upečené, vyndáme ho stranou a výpek slejeme do kastrůlku. Přidáme hříbky i s trochou vody, ve které doteď byli. Zalijeme smetanou a na mírném varu necháme omáčku zhoustnout. Podle chuti dosolíme. K hotovému kuřeti a hříbkové omáčce se výborně hodí rýže.

Stejným způsobem jsem dělala i králíka, jen jsem jako přílohu zvolila bramborové knedlíky.

Dobrou chuť 😉

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na