Polévka z pečené mrkve

Autor

Ještě stále je téměř letní počasí, ale nebude to trvat tak dlouho a nastoupí sychravé dny, tak typické pro podzim. Proto jsem pro vás přichystalavýtečné polévky z mrkve, které v tom podzimném čase skvěle zahřejí.

Polévka z pečené mrkve

Potřebujeme:
600 g mrkve, 4 stroužky česneku ve slupce, tymián, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 500 ml vývar (zeleninový, kuřecí, …), 500 ml voda, 1 velká brambora, sůl a pepř na dochucení, 1 kelímek zakysané smetany

Zapneme troubu a necháme ji vyhřát na 200°C. Hlubší plech vyložíme pečícím papírem a rozprostřeme do něj oloupanou a na špalíčky nakrájenou mrkev. Přidáme česnek, několik snítek tymiánu, zakápneme lžící oleje a dáme péct do trouby na 30 minut.

Poté ve vyšším hrnci rozpálíme druhou lžíci olivového oleje a zesklovatíme jemně posekanou cibulku. Do kastrolu na cibuli přidáme mrkev, upečený česnek vymáčknutý ze slupky a na kostičky pokrájenou bramboru. Následně přilijeme vodu a vývar. Polévku přivedeme k varu a necháme vařit 15 minut.

Polévka po dovaření necháme chvilku odstát a poté ji dobře rozmixujeme tyčovým mixérem, až nám zůstane zcela hladký zeleninový krém. Do toho pak vmícháme kelímek zakysané smetany a v případě, že se nám polévka zdá příliš hustá, můžeme ji ještě naředit vodou nebo vývarem.

Dobrou chuť.

Tato polévka je hodně podobná Polévce z pečené mrkve, ale je o malinko pracnější, protože si musíme udělat malé knedlíčky. Lze také použít recept Polévka z pečené mrkve a přidat jen knedlíčky.

Hotové knedlíčky, pokud je uvaříme zvlášť ve vodě, lze zamrazit a použít na příští polévku. Je lepší dělat hodně malinké knedlíčky, oni lehce nakynou. Já mám na fotce zbytečně velké knedlíčky.

Mrkvová polévka s knedlíčky

Potřebujeme: 1 kg mrkve oloupané, nakrájené nahrubo, 2 cibule, sůl a mletý pepř, 1 lžička drceného kmínu, 1,5 litru zeleninového vývaru, 200 ml smetany na vaření, 2 lžíce oleje,

Na knedlíčky: 150 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek, 2 lžíce pažitky, 2 lžíce petržele nasekané nadrobno, 70 ml polotučného mléka, 50 ml smetany na vaření, sůl, pepř.

Předehřejte troubu na 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte mrkev a cibuli, osolte, opepřete a okmínujte. Pokapejte olejem. Pečte asi 30 minut, až mrkev změkne.

Zatím si připravte knedlíčky. V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, bylinky, sůl a pepř. Uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj mléko se smetanou, promíchejte. Těsto hněťte asi 2 minuty do hladka. Pak z něj vytvarujte váleček o průměru 5 cm a nakrájejte z něj plátky, ze kterých v ruce uválíme malé knedlíčky. Kdyby se náhodou těsto lepilo, potřete si ruce olejem a pak to jde.

V troubě se mezitím upekla zelenina, přesuňte ji do hrnce, zalijte vývarem a smetanou, osolte a opepřete dle chuti. Potom rozmixujte a přiveďte polévku k varu. Do vařící polévky vhoďte knedlíčky a povařte je 10 minut, potom zkontrolujte, zda nejsou uprostřed syrové, a polévku podávejte.

Dobrou chuť.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *