Pudinkové nápady

Autor

Tak takhle si představuji Velikonoce koncem padesátých let minulého století. Hospodyňky oblékaly k přípravě jídel sněhobílé zástěry, pekly velikonoční beránky zaručeně v keramických formách a většinou se držely klasických receptů. Zato dneska, vymýšlíme nové a originální obměny jídel a různé varianty sladkých dobrot. Třeba já ráda tvořím z pudinkového prášku, který přímo vybízí k vymýšlení něčeho nového. A i když už je po Velikonocích, myslím, že mlsat můžeme kdykoliv.

Vanilkovo-kakaové pudinkové poháry se šlehačkou už nikoho nepřekvapí, a to ani když je pudink litý do skleniček pro efekt našikmo. Tak co třeba využít tenhle nápad na mandlové či kokosové chlebíčky:

Jakýkoliv jednoduchý piškot ( jednou je část mouky v piškotu nahrazena mletými mandlemi, podruhé strouhaným kokosem) upečený ve formě na srnčí hřebet, nakrájený na plátky a slepený buď pudinkem mandlovým a zdobený napovrchu praženými mandlemi nebo pudinkem kokosovým a posypaný plátky kokosu.

Vrchní vrstvu chlebíčků tvoří krém ze zakysané smetany, smetany na vaření a čokolády na vaření – dle fotografie.

Prakticky stejný postup a novopečené cukrařinky se mohou chlubit nejméně dvěma moučníky, i když se naučí postup jeden – pochopitelně, variant je více, tak, jako je více pudinkových příchutí.

Stejným způsobem jsem převlékla do jahodového kabátku známý zákusek skořicové vlny – na fotkách vidíte klasické vlny a jahodové.


Upekla jsem tříbarevný dort – původní recept je znám jako punčové řezy nebo také buchta „Papoušek“.

Snad každý zná jednoduchý recept (pouze se umíchá těsto), nalije do tří misek a do každé misky zamíchá jiný pudink – vanilkový, čokoládový, malinový nebo jahodový. Dělají se hromádky na plechu, po upečení se buchta polije rumovou polevou.

Vcelku jednoduché, ale když jsem kdysi tuto litou buchtu (punčový řez) udělala poprvé, připadala jsem si stejně úžasně, jako kdybych vytvořila klasický pravý rumový řez podle staré receptury.

Napadlo mě, že budu péci v dortové formě nejprve těsto s vanilkovým pudinkem, pak těsto s kakaovým pudinkem, nakonec těsto s jahodovým (malinovým) pudinkem, do kterého jsem rozmačkala asi šest jahod (lze dát maliny čerstvé nebo mražené). Po upečení jsem placky pokapala rumem, kakaovou placku cezenou kávou s rumem. Slepila jsem je lehkým krémem – možné použít jakýmkoliv oblíbený. Navrch dortu opět krém a zbývá posypat kakaem.

Zjistila jsem, že: jahodová placka má být až dole, aby se příliš nemísily chutě, když je na dortu posyp voňavým kakaem oproti původnímu receptu je lepší vyšlehat z bílků sníh, piškot je nadýchanější dort je chutnější než tříbarevná bábovka (je příliš tuhá), je lepší péci slabší vrstvu těsta než vše v bábovkové formě.

Dobrou chuť!

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na