Raný bramborověk

Autor

Patřím mezi milovníky brambor a právě začínající sezóna raných, nebo chcete-li nových brambor je pro mě vždy radostným obdobím. Pokud jste naladěni na stejnou bramborovou vlnu jako já, přináším vám pár receptů, které se u nás těší velké oblibě.

Saláty

Klasický bramborový salát zná každý, ale ten je vcelku těžký a moc se nehodí ke grilovačkám, jejichž oblíbené období právě nastává, proto vám ukážu tři verze, které jsou z raných brambor a jsou fresh.

Jižanský salát

Potřebujete: 1 kg menších raných brambor, 250 g choriza, 2 červené cibule, 3 jarní cibule, čerstvá petrželka, kajenský pepř, sladká mletá paprika, sůl, jablečný ocet, olivový olej, dijonská hořčice

Postup: Brambory vydrhněte kartáčkem a i se slupkou uvařte v osolené vodě. Po slití vody je nechte odkryté chvilku vychladnout. Poté je nakrájejte na plátky. Mezitím si nakrájejte na kolečka chorizo a na rozpáleném oleji ho zprudka opečte než zhnědne. I s olejem ho přidejte k bramborám. Dále přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku, na kostičky nakrájenou červenou cibuli a na jemno nasekanou petrželku. Z 6 lžic octa, stejného množství oleje, 1-2 lžic dijonské hořčice, kajenského pepře a mleté papriky si nachystáme zálivku, kterou za stálého míchání prohřejeme na pánvi. Zálivkou pak salát pokapeme a vše dobře promícháme. Úplně nakonec osolíme, až zjistíme, kolik soli do salátu pustil chorizo a ostatní ingredience. Podávejte ho vlažný až teplý.

Právě díky chorizu, které se vyrábí z vepřového, se salát výborně hodí právě ke grilovanému vepřovému masu, ale skvěle funguje i sám o sobě.

Lehký salát s koprem

Potřebujete: 1 kg menších raných brambor, 2 – 3 lžíce bílého vína (lepší je spíše sušší), 1 salátovou okurku, 2 jarní cibulky, 200 g zakysané smetany, kopr, sůl, pepř

Postup: Brambory vydrhněte kartáčkem a i se slupkou uvařte v osolené vodě. Po slití vody je nechte odkryté chvilku vychladnout. Poté je nakrájejte na plátky a zakápněte bílým vínem. Přidejte na plátky nakrájenou okurku a jarní cibulku. Osolte, opepřete a přidejte nasekaný kopr, ten je nejlepší čerstvý, ale může být i nakládaný. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu. Podávejte vychlazený.

Tento salát je úplně skvělý ke grilovaným rybám. Zkoušela jsem se pstruhem a amurem, ale myslím, že bude dobrý ke každé rybě, protože má jemně nakyslou chuť, která chuť ryb zvýrazňuje.

Salát s fazolovými lusky

Potřebujete: 1 kg malých raných brambor, 500 g mladých fazolových lusků, 200 g slaniny, máslo, sůl, pepř, rozmarýn, 1 stroužek česneku

Postup: Brambory vydrhněte kartáčkem a i se slupkou uvařte v osolené vodě. Po slití vody a nechte odkryté chvilku vychladnout. Mezitím si propláchněte fazolové lusky, odřežte jim z obou stran špičky a nakrájejte na cca třícentimetrové kousky. Ve větší pánvi rozehřejte máslo, na které hodíte na kostičky nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek a jemně nasekaný rozmarýn. Až slanina pustí šťávu, přidejte fazolové lusky, stáhněte plotýnku na minimum a pod pokličkou duste lusky do měkka. Pokud je potřeba, můžete přilít trošku vody, aby se vám lusky nepřipalovaly. Brambory nakrájejte na kolečka, osolte je a opepřete a nakonec vmíchejte směs fazolí na másle a slanině. Podávejte ho teplý.

Tenhle salát je vynikající k hovězím steakům, ale já ho mám ráda i jen tak bez ničeho.

Jak už jsem psala, tak brambory miluji a zvlášť rané si užiji klidně i jen s máslem a čerstvou kudrnkou nebo tvarohem s pažitkou, protože mají prostě geniální chuť.

A jak máte rané brambory nejraději vy?

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *