Letní ovoce patří mezi moje nejoblíbenější a právě teď je naplno rozběhnutá sezóna meruněk. Proto je ideální čas na dva rychlé meruňkové recepty.
Meruňkové knedlíky z kynutého těsta
- 700 g hrubé mouky
- 4 dcl mléka
- 2 vejce
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 kostka droždí (42 g)
- špetka soli
- meruňky
Z vlažného mléka, droždí a cukru připravíme ve větším hrnku kvásek, který lehce zaprášíme moukou a necháme vzejít. Do mísy přesejeme mouku, přidáme vejce, špetku soli a kvásek a uhněteme hladké těsto, které necháme ještě cca 30 – 40 minut kynout. Z těsta uděláme placičky, na které dáme omyté a osušené meruňky, zabalíme a vytvarujeme kulaté knedlíky. Ty pak vložíme do vroucí a osolené vody a vaříme cca 12 – 15 minut dokud neplavou na hladině. Knedlíky ihned po vyjmutí z vody propíchneme dvakrát vidličkou, aby vyšla pára a „negrcly“ nám.
Hotové knedlíky můžeme posypat nastrouhaným tvarohem s moučkovým cukrem nebo moučkovým cukrem se skořicí a přelijeme přepuštěným máslem.
Domácí meruňková zmrzlina
Nezabere vám moc času a přitom nadělá spoustu radosti.
Suroviny:
- 1 vanička tvarohu
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 vanilkové cukry
- pár omytých meruněk
Vypeckované meruňky rozmixujeme. Protože jde o opravdu sladké ovoce, žádný cukr k nim nepřidávám. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem, přidáme tvaroh a vyšleháme do jemného krému. Nakonec vmícháme rozmixované meruňky. Dáme ztuhnout do mrazáku. Podávat ji můžete samotnou, se šlehačkou nebo politou čokoládou. V horkých dnech přijde vhod jakkoliv.