Speciální francouzský tříkrálový koláč

Autor

Už za pár dní možná i k vám zamíří s písní na rtech Tři králové. Ještě před tím, než jim otevřete své dveře i svá srdce, můžete si upéct sladkou dobrotu. Zatím nikdy jsem tento koláč nezkoušela, takže jsem letos neodolala.

SUROVINY:

Ořechy v karamelu: 50 g cukru krupice, 100 g vlašských ořechů pokrájených na drobnější kousky, troška másla
Na náplň: 1 kelímek šlehačky na šlehání a ½ hrnku mléka, 1 čokoládový pudinkový prášek, 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 vejce,
30 g kakaa, 100 g mandlové moučky. Kdo chce, může přidat 2 lžíce rumu nebo ubrat trošku cukru a nahradit ho vanilkovým cukrem
Těsto: 400 g čerstvého listového těsta, nebo můžeme koupit dvě menší již rozválená balení
Na potření: 2 žloutky a trocha mléka + 1 suchá fazole nebo mandle

Na pánvi rozpustíme cukr krupici a necháme ho zkaramelizovat. Pak přidáme vlašské ořechy a kousek másla, pěkně to promícháme, aby se ořechy obalily v karamelu a necháme je zchladnout.

Do hrnce na přípravu pudinku (tzv. pískáče) nebo do nepřilnavého hrnce dáme vařit šlehačku a do půl hrnku mléka rozmícháme pudink a vaříme 2 minuty.

Do ještě horkého pudinku dáme cukr a máslo a promícháme. Až trošku zchladne, přidáme 2 vejce, kakao a mandlovou moučku. Buď můžete koupit v obchodě mleté mandle, nebo já jsem použila celé neloupané mandle, které jsem si rozmixovala v robotu.

Směs mícháme tak dlouho, až je krásně hladká. Můžeme míchat ručně, v robotu a nebo směs projedeme ručním šlehačem. Pak ji necháme zchladnout.

Tento koláč se má vykrojit podle talíře či dortové formy na dvě kola, ale pak nám zůstanou odřezky těsta. Takže jsem se rozhodla, že pro tento pokus nebude koláč kulatý, ale hranatý a žádné těsto mi nezbylo. Na chuť to vliv nemělo.

Takže jsem si výrobu usnadnila a příště to udělám zrovna tak.

Těsto si rozválíme, nebo pokud máme hotové, tak jedno bude na spodek a druhé na zaklopení. Já jsem měla zakoupené rozválené těsto XXL o váze 375 g, tak jsem ho použila a udělala jsem z něj 2 půlky a okraje jsem trošku rozválela válečkem na rozměr plechu.

Na plech vyložený pečicím papírem dáme jedno kolo, já jsem použila nepřilnavý malý hranatý plech, takže bez papíru a opatrně jsem vymačkala kraje do výšky.

Na listové těsto rovnoměrně naneseme hotovou náplň. Na kulatý tvar nedáváme náplň až do konce, protože je budeme přimačkávat k sobě. Fazoli schováme někam do náplně a koláč posypeme hotovými ořechy v karamelu.

Do vrchního dílu vykrojíme dírku – do kulatého doprostřed a já jsem jich udělala více. Okraje potřeme vodou nebo vajíčkem, přiklopíme druhý díl a pevně přitiskneme k sobě. Kulatý tvar je potřeba udělat o trošku větší než první kolo a formou zakrojíme pěkný tvar již na plechu.

Žloutek promícháme s mlékem a potřeme celý koláč. Na koláč můžeme nakreslit různé ornamenty. Můžeme nechat pár ořechů na ozdobu nahoru, kde se musí hodně přitlačit, já jsem to ale nedělala.

Troubu předehřejeme na 180°C, horkovzduch na 160°C. Pečeme 30 minut do pěkné zlatohnědé barvy.

Koláč servírujeme vychlazený nebo klidně ještě teplý. A kdo najde fazolku, nebo mandličku, tak je král a může si nasadit korunu.

Dobrou chuť!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *