Švestkový koláč s mákem a tvarohem

Autor

S nastupujícím podzimem přichází také čas sklizní, takže máme kolem sebe velké množství sezónního ovoce. Přináším vám recept na švestkový koláč a také na jednu jablečnou rychlovku.

Suroviny na těsto:

  • 1 a ½ hrnku hrubé mouky
  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 a ½ hrnku třtinového nebo krupicového cukru
  • 1 a ½ hrnku mléka
  • ¾  hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • Špetka soli

V mléce rozmícháme vejce, přidáme olej, cukr, sůl a prášek do pečiva. Vše promícháme a postupně vmícháváme hrubou i polohrubou mouku. Hotové těsto vylijeme na plech, který jsme vymazali a vysypali moukou nebo vyložili pečicím papírem.

Suroviny na makovo-tvarohovou nádivku:

  • 2 hrnky mletého máku
  • 2 hrnky mléka
  • 1 kostka měkkého tvarohu (250 g)
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 5 lžic třtinového nebo krupicového cukru

Mák povaříme cca 10 minut v mléce, přimícháme cukry a necháme trochu vychladnout. Do ještě teplého máku přidáme tvaroh a vymícháme do hladka. Lžící naneseme na těsto.

Na těsto poklademe omyté a vypeckované švestky.

Drobenka:

Ze změklého másla, krupicového cukru a hrubé mouky užmouláme sypkou drobenku. Poměry nevím, dělám ji od oka. Drobenkou posypeme celý koláč.

Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 50 minut.

Pak už stačí jen zakrojit a uvařit kávu. Dobrou chuť 😉

Jablečný šup šup koláč

Pokud vám zbyla drobenka, tak jako většinou mně, mám pro vás ještě tip na rychlý jablečný koláč. Koláčovou formu vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Natlačte do formy listové těsto.

Jablka oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Promíchejte se skořicí a vanilkovým cukrem, podle kyselosti jablek můžete ještě přidat další třtinový nebo krupicový cukr. Jablka nandejte na těsto a nakonec posypte drobenkou.

Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 40 minut.

One comment

  1. Mňam, děkuji za skvělý typ, schovala jsem si do mrazáku švestky a už mi tam zavazí, taky už vím jak s nimi naložím….moc děkuji a zároveň už se moc těším

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *