Před pár dny se tu objevily sladké palačinky a já mám výbornou obměnu pro ty z vás, kteří na sladké právě nemáte chuť. Není to náročné na přípravu, tak se do toho pustíme.
Na lívance: 100 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 2 vejce, ½ kypřícího prášku, mléko dle potřeby asi 300-500 ml, sůl, olej
Dušená zelenina: 1 velká lžíce hladké mouky, olej nebo máslo na jíšku, voda, sůl, pepř, mražená zelenina podle Vaší chuti asi 500g, ocet.
Z tohoto množství jsem usmažila 8 lívanců, což jsou 4 porce.
Postup přípravy
Vejce omyjeme, rozklepneme a oddělíme žloutek od bílku. Bílky z vajíček dáme stranou, přidáme špetku soli a ušleháme tuhý sníh, ručně nebo šlehačem.
Hrneček mléka vlijeme do větší mísy, trošku osolíme, přidáme žloutky, nastrouhaný sýr, obě mouky smíchané s kypřícím práškem a smícháme.
Dle potřeby dolijeme mlékem na polohusté těsto, přidáme 1-2 lžíce oleje a tuhý sníh z bílků, který lehce vmícháme do těsta.
Těsto necháme odpočinout a připravíme si zeleninu.
Usmažíme si zlatavou jíšku, rozředíme ji troškou vody a přidáme čerstvou nebo mraženou zeleninu. Množství a typ zeleniny záleží na Vás.
Osolíme, opepříme a já přidávám i trošku mleté kurkumy a necháme ji za občasného míchání 15 minut provařit. Dle chuti můžete přidat i bylinky nebo například mletý muškátový oříšek, jestli ho máte rádi.
Můžeme ochutit lžičkou octa, ale zelenina je pak kyselá a ne každý to má rád. Ale záleží na Vaši chuti. Já jsem ocet nalila jen malinko do hrnce bez měření a bylo to fakt dost kyselé. Tak jsem se snažila to dosladit, ale zelenina byla i tak dost kyselá. Takže opatrně a radši po malinkých troškách ocet přidávat!
Dochucenou zeleninu necháme zakrytou a jdeme na smažení lívanců.
Odleželé těsto ještě jednou opatrně promícháme.
Na nepřilnavé pánvi potřené trochou oleje smažíme z obou stran lívance.
Hotové lívance naplníme uvařenou směsí zeleniny a ihned podáváme.
Bylo to výborné a moc jsem si pochutnala. A už jsem pochopila, proč mi můj pubertální potomek říká, že mu moje jídla nechutnají. Zelenina byla totiž pro mne dost kyselá, ale dítě přišlo a povídalo, že to bylo vynikající, že to mám vařit už jen takto! A tak jsem zjistila, že má úplně jiné chutě, než mám já :-).
Dobrou chuť!
palačinkové téma krásně rozšířeno, super!!!
Sýrové lívance neznám a určitě vyzkouším. Naplním i špenátem, úroda je letos veliká. Těším se 🙂
Ten špenát mě napadl taky 😉