To pravé ořechové I.

Autor

Pod názvem ořechy si většina z nás vybaví ty notoricky známé jako jsou vlašáky, arašídy, lískáče… Ačkoliv jen málo z nich jsou skutečnými ořechy z pohledu botanického a patří spíš mezi peckovice apod., my laici je máme prostě za ořechy a basta! Je vlastně hrozně zajímavé, jak to příroda s těmito plody vymyslela. Protože dlouho vydrží a dají se konzumovat i dlouho po jejich sklizni, dodávají nám během zimy dostatečný přísun vitamínu D, který nám při nedostatku slunečního světla fakt chybí. Ořechy prostě na zimní a vánoční stůl patří a dají se přidávat do milionu pokrmů.

Vliv na zdraví

Pokud chroupete čerstvě vylousknuté, už dále neupravené ořechy, můžete výrazně prospívat svému zdraví. Ořechy jsou bohatou zásobárnou hlavně bílkovin a dokážou tím doplnit tělu absenci masa, pokud ho jíst nesmíme nebo prostě nechceme. Mají v sobě také velké množství tuků, ale těch hodných, nasycených mastných kyselin, což je dobré pro správný růst, pro pleť, játra i nervovou soustavu. Pro již výše zmíněný obsah vitamínu D jsou výborné pro léčbu chudokrevnosti a napomáhají správné krvetvorbě. Vitamíny skupiny B a minerální prvky jako je fosfor, hořčík a vápník jsou zase ideálním dopingem pro náš mozek a neměli by proto chybět v jídelníčcích školou povinných dětí ani u dospělých a seniorů. Pomáhají při léčbě srdečních a cévních poruch a udržují nízkou hladinu cholesterolu.

Někteří lidé mohou být na ořechy (hlavně vlašské a arašídy) alergičtí a měli by se jim proto striktně vyhýbat. Reakce na ně může být mírná, provázená brněním rtů, kopřivkou či nevolností, ale také se u nich může projevit silná reakce, která může vést až k anafylaktickému šoku a následnému kolapsu organismu.

V dnešním díle se podíváme na známější ořechy a na jejich využití v kuchyni a hlavně při pečení vánočního cukroví.

Vlašské ořechy

Jsou plodem ořešáku královského, na kterém dozrávají od srpna do září. Používají se hlavně do pečiva, cukroví a krémů, také se přidávají do a k sýrům, lisuje se z nich ořechový olej a z nedozrálých ořechů se vyrábí likér zvaný ořechovka. Podle archeologických nálezů se soudí, že vlašáky se chroupaly již v mladší době kamenné.

Ořechové mušle

Těsto: 250 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce, 1 lžíce vody

Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout. Poté ho vyválíme na tenký plát, ze kterého vykrajujeme kolečka.

Nádivka: 200 g mletých vlašských ořechů, 200 g krupicového cukru, 1 vejce (+ moučkový cukr na obalení)

Vypracujeme nádivkou, kterou dáváme lžičkou na každé kolečko. Naplněná kolečka přeložíme na půl a dobře přitiskneme okraje. Dáme na plech a pečeme dorůžova. Po upečení ihned obalíme v moučkovém cukru.

Ořechy

Těsto: 160g hladké mouky, 140g másla, 70g moučkového cukru, 70g mletých vlašských ořechů, 1 žloutek

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a necháme ho přes noc odpočinout v lednici. Potom namačkáme do formiček ořechů tak, aby těsto kopírovalo tvar formičky a uprostřed byl důlek. Formičky nejprve lehce vymažu papírovým ubrouskem s máslem. Nesmí na nich máslo zůstat, jen musí být mastné. Ořechy jsou upečené, když mají okraje světle hnědou barvu. Nevyklepáváme hned, ale naskládáme formičky na mokrou utěrku a vyklopíme po vychladnutí.

Krém: 50g másla, 70g moučkového cukru, 50g vlašských ořechů, 5 lžic mléka, 2 žloutky

V pěti lžících horkého mléka ořechy rozmačkáme a do této hmoty postupně přidáváme zbylé ingredience a vypracujeme hladký krém.

Lískové ořechy

Jsou plodem lísky obecné, na které dozrávají koncem léta. Používají se hlavně při výrobě čokoládových cukrovinek, cukroví, pečiva a krémů, také z nich se lisuje olej. Keř lísky měl své nezastupitelné místo v mytologii Keltů a severských národů.

Laskonky

Těsto: 300 g moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce polohrubé mouky, 100 g mletých lískových oříšků, 5 bílků

Z bílků a moučkového cukru ušleháme hustý sníh. Přimícháme mouku a oříšky a nakonec vmícháme vychladlé máslo. Lžící na plechu tvoříme placičky, které pečeme v mírně vyhřáté troubě při 120 – 150°C.

Krém: 150 g moučkového cukru, 3 lžíce mletých lískových oříšků, 3 lžíce pražených a jemně pokrájených vlašských ořechů, 125 g másla, 1 žloutek

Ze všech surovin utřeme jemný krém, kterým slepujeme vychladlé laskonky.

Burské oříšky (arašídy)

Jsou plody podzemnice olejné a jde vlastně o pod zemí rostoucí luštěninu. Používá se při výrobě cukrovinek, cukroví, vyrábí se z nich burákové máslo a lisuje arašídový olej. Používá se také při přípravě kuřecích a masových směsí zejména v asijské kuchyni.

Arašídové dukátky

Těsto: 125 g vyloupaných a jemně umletých arašídů, 125 g moučkového cukru, 125 g másla, 125 g hladké mouky, 1 žloutek + (marmeláda nebo nutela na slepení, čokoládová poleva a arašídy na ozdobu)

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout. Poté ho vyválíme na cca 5 mm tenký plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Pečeme dorůžova při teplotě cca 180 °C. Po vychladnutí slepujeme nutelou nebo marmeládou. Nakonec poléváme čokoládou a ozdobíme půlkou arašídy.

Pistácie

Jsou plody pistácie pravé, který se též nazývá řečík, které se daří v subtropickém pásu. Používá se k obarvení a dochucení cukrovinek, zmrzlin a nugátů. Nejčastěji se konzumují pražené a jemně solené.

Kořeněné sušenky s pistáciemi

Těsto: 250 g hladké mouky, 150 g Hery, 120 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, ½ prášku do pečiva, mleté koření po 1 lžičce – skořice, kardamon, hřebíček, nové koření, 1 lžička citronové kůry, 2 žloutky + (marmeláda na slepení, čokoládová poleva a nasekané pistácie na ozdobu)

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v lednici. Poté vyválíme plát jako na linecké a vykrajujeme tvary. Pečeme cca 10 minut při teplotě 180 °C. Vychladlé slepujeme marmeládou. Nakonec polijeme čokoládou a zdobíme nasekanými pistáciemi.

Kokos

Je plodem kokosovníku ořechoplodého, též kokosová palma, který roste v tropických oblastech. Používá se při výrobě sladkostí, zákusků, dortů a cukrovinek. Kokosová mouka je bezlepková, tedy vhodná pro alergiky. Zvlášť v asijské a africké kuchyni je při přípravě i masitých pokrmů hojně využíváno kokosové mléko.

Rafaelo

Hmota: 250 g moučkového cukru, 150 g másla, ½ konzervy slazeného mléka Salko, 1 vanilkový cukr, 120 g strouhaného kokosu + (mandle na plnění a kokos na obalení)

Máslo s cukrem rozpustíme ve vodní lázni, odstavíme z vodní lázně a za občasného míchání necháme vychladnout. Do vychladlého másla přidáme Salko a kokos a vypracujeme hladkou hmotu, kterou dáme do lednice ztuhnout. Hotovou hmotou obalíme mandli, uděláme kuličky, které obalujeme v kokosu a pokládáme do papírových košíčků.

Mandle

Jsou plodem mandloně obecné, které se daří v teplých oblastech Evropy, Asie a severní Africe. Používají se při výrobě cukrovinek, zákusků a dortů. Velmi oblíbené jsou pražené a jemně solené. Přidávají se také při přípravě masových pokrmů. Vyrábí se z nich také likér amaretto.

Mandlové dortíčky

Těsto: 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 žloutek, 2 – 3 lžíce mléka, 20 g kakaa, 40 g mletých mandlí, špetka skořice, trocha vanilky

Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout. Poté vyválíme placku, ze které vykrajujeme kolečka. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 150 – 180 °C.

Krém: 125 ml mléka, 125 g moučkového cukru, 1 – 2 lžíce hladké mouky, 125 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 30 g mletých mandlí + (čokoládová poleva a mandle na ozdobu)

Hladkou mouku svaříme v mléce a odstavíme. Za občasného míchání necháme vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky do jemné pěny, do které po částech vmícháváme svařenou mouku a mleté mandle. Vymícháme hladký krém, kterým dortíčky slepujeme. Nakonec poléváme čokoládou a zdobíme mandlí.

Kešu

Jsou plodem ledvinovníku západního, který se pěstuje v suchých tropických oblastech. Používají se při výrobě cukrovinek, pečiva, také při přípravě masových pokrmů, omáček, polévek a dipů zvláště v asijské kuchyni.

Kešu penízky

Těsto: 350 g hladké mouky, 250 másla, 225 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, ½ prášku do pečiva, 3 lžíce nasekaných kešu oříšků + (žloutek s trochou vody na potření a celé kešu oříšky na ozdobu)

Máslo zpěníme v hrnci, odstavíme a necháme vychladnout. Vychladlé utřeme s cukry do pěny, přidáme mouku a prášek do pečiva vypracujeme hladké těsto, ze kterého uděláme váleček o průměru cca 4 cm a celý obalíme v nasekaných kešu oříšcích. Zabalíme do alobalu a dáme odpočinout do lednice. Poté nakrájíme kolečka, do každého z nich doprostřed vtlačíme celý kešu oříšek, potřeme žloutkem s vodou a pečeme na 200 °C cca 10 minut.

Foto: pixabay.com

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na