Zahrádka od A do Z – Č

Autor

Letošní léto je již definitivně minulostí, večery se nám krátí a ani po ránu se sluníčku nechce vstávat a rtuť v teploměru pomalu poklesává. To se již nádherný podzim přihlásil o své slovo. A protože podzim na zahrádce není rozhodně žádná nuda, „posvítíme“ si dnes na písmenko „Č“. Nejen, že budeme sklízet úrodu a připravovat zdravé pokrmy, aby se naše těla dobře připravila na nadcházející zimu, ale můžeme již začít i předpěstovávat na příští rok.

Čínské zelí (pekingské zelí)

Čínské a pekingské zelí jsou ve skutečnosti dva různé druhy. Čínské zelí, je, u nás méně obvyklý druh, který netvoří pevné hlávky. Pekingské zelí je v našich krajích poměrně rozšířené. Bez problémů ho lze zakoupit v obchodech, či trzích, či supermarketech. Je však spíše pravidlem, tedy alespoň podle mých zkušeností, že pekingské zelí u „nás“ obstaráte spíše pod názvem – čínské zelí.

Pěstování čínského, či vlastně pekingského zelí je velmi jednoduché a zvládne to i každý začátečník.  Pěstuji z přímého výsevu, který provádím až v srpnu. Jednotlivé rostlinky potřebují rozestup cirka 40 centimetrů a dostatečně vydatnou, což platí hlavně při teplotách, jaké panovaly letos, zálivku. Největším problémem, který mívám s pěstováním, či víceméně s přípravou na jeho pěstování, je obstarání si semínek. Obchodníci totiž nabízejí zeleninová semínka především v jarních měsících, kdy si je nesmím zapomenout obstarat. V létě, kdy je seju do zahrádky, bývají nedostatkovým zbožím.

pekingské zelí                                               čínské zelí

Salát s čínského (pekingského) zelí

Suroviny:
čínské zelí, 1x cibule, citronová šťáva, olej (nejlépe olivový), cukr, sůl, pepř

Postup:
čínské zelí nakrájíme na nudličky, cibuli na drobné kostičky. Zakapeme olivovým olejem, citronem a ochutíme cukrem, solí pepřem. Promícháme a necháme odležet alespoň hodinu v ledničce.

Česnek

I když bude úroda až příští rok, můžeme si ještě přepěstovat česnek. Do zahrádky ho budeme sázet nejdříve koncem měsíce října, nejlépe však až během listopadu, je ho možno sázet i počátkem posledního měsíce v roce – prosince.  Základem bohaté, neporušené a nepoškozené úrody je kvalitní sadba.

Česnek se sází „špičkou“ nahoru a to tak, aby nad ním zůstalo alespoň 5 centimetrů hlíny.

Na jaře je dobré hlínu maličko načechrat a vytrhat případný plevel. A nesmíme zapomenout ho zalévat.

Česnek většinou dozrává v létě, během měsíců června či července. Já nechávám včetně stvolů. Stvoly zavážu provázkem k sobě, a pověsím, nejlépe někam, kde proudí čerstvý vzduch a je sucho. Po vysušení ho přenáším do kuchyně, kde ho skladuji včetně stvolů ve sklenici, váze, či půllitru, „paličkami“ na horu. Tak trochu jako kytku.

Česnek obsahuje hromadu vitamínů a dalších prospěšných látek, jimiž posiluje celkovou obranyschopnost, včetně posilování imunity.

Z česneku připravuji pomazánku, přidávám do některých zeleninových pokrmů či vařím oblíbenou polévku – česnečku.

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na