Zahradničíme v létě

Autor

Prázdniny se nám přehouply do poslední čtvrtiny a každým dalším okamžikem se zkracují víc a víc. Škola je již blízko, blizoučko jak je patrno nejen se z postupně se zkracujících dnů, ale i z obchodů, které nabízejí širokou škálu školních pomůcek a potřeb. Počasí je stále příjemné a příroda, kterou letos v létě čas od času zaleje vlahý, někdy však až příliš prudký a silný déšť nebo vlastně liják, je letos tak nějak zelenější a oku více lahodící než v právě předešlých letech.  Na zahradách dozrává zelenina, která nejen že nádherně voní i vypadá, ale i chutná a jako bonus je plná tělu potřebných vitamínů.

Na mé nové, zatím malé zahrádce se letos úžasně daří oranžovým papričkám, zeleným salátovým okurkám, kulatým fialovým kedlubnám a bylinkám jako je pažitka, petrželka a jarní cibulka.  I když jsem sázela, přesazovala a starala se o hlávkové saláty, úrodu za mě sklidili slizcí malí, drzí a opovážliví slimáci. A jelikož ze salátků nezbylo téměř nic, tipuji, že chutnaly velmi křehce a lahodně.

Ani rajčátkům se se letos nedařilo. Na jaře, po zasetí dvou druhů rajčat do plastových kelímků, se jich vyklubalo nepřeberné množství, které bylo dílem „po zmrzlých“ přesazeno na zahradu a větším dílem rozdáno mezi známé a sousedy.

Větší, kulovitá rajská jablíčka jsem, poté co dorostla do patřičné velikosti, podepřela tyčkami ve formě spirál a vyštipovala boční výhonky. Naopak menší rostlinky cherry rajčátek mě, kromě občasného vytrhávání plevelu, nestály téměř žádný čas ani námahu.  Koncem června byly rostlinky menšího vzrůstu doslova obsypány spoustou zelených plodů rostoucích na dlouhých hroznech a slibovaly v brzké době více než bohatou úrodu. Jenže sliby chyby. Všechna mnou pěstovaná cherry rajčata se, téměř jako z náhlého popudu, rozhodla, že pro ně typický krásný červený odstín není letos dost in a  vyzkoušejí jinou barvičku. Bohužel se svorně rozhodla pro ošklivý, nevábně vypadající hnědo zelený odstín, který se líbí pouze a právě kompostu, na kterém také všechna skončila.

I stromková rajčata si usmyslela, že se připojí k nové módní hnědo zelené vlně. Zhruba polovička stromkových rostlinek se skutečně přidala k nastavenému barevnému odstínu svých menších příbuzných, druhá polovička, snad z respektu z toho, s nimi bylo více námahy, nebo se jim možná nezamlouval kompostový odér, zvolila jako svůj šat ustálenou červenou klasiku. A tak si i my přece jenom dopřáváme rajská jablíčka z vlastních zdrojů. Usmívám se nad titulky, které na mě tu a tam vykouknou a sdělují nejlepší recepty na zpracování nadúrody rajských plodů. A napadá mě, jak by se vyjímal nadpis CO S PODÚRODOU RAJČAT. A nejlepší recept? Sníst je. Bez tepelné úpravy. Ihned po utržení. Ještě na zahradě, protože čímž dříve sníte zeleninu či ovoce po utržení, tím více obsahuje vitaminů a jiných tělu potřebných minerálů. Jen tak si je utřít rukávem a vychutnávat si tu jejich sladkou a soudě podle jejich jména snad dokonce z ráje pocházející chuť provoněnou letním, voňavým sluncem.

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na