Etiketa v každodenním životě – v restauraci

Autor

Protože je Karel poslední dobou velice zaneprázdněn prací, nemá na svou manželku Lindu mnoho času. Začíná pociťovat výčitky, tedy se rozhodl pozvat ženu do restaurace, nevázaně si s ní popovídat, něco dobrého pojíst a vychutnat si lahodný nápoj. Linda Karlovo pozvání s nadšením přijala.

Cestou do restaurace si manželé povídají. Karel se rozvášněně rozhovořil o problémech ve svém zaměstnání. Lindu jeho vyprávění zaujalo. Vyptává se a nestačí se divit, tolik novinek a zajímavostí! Než se nadáli, jsou v cíli cesty. Do restaurace vstupuje jako první Karel, drží manželce dveře, přitom se snaží dopovědět všechny své myšlenky. Neuvědomil si, že jeho pozdrav zanikl v emotivním dialogu s Lindou. Někteří hosté restaurace byli naším manželským párem nepříjemně vyrušeni a s nelibostí zkrabatili obočí nebo se přímo podrážděně zamračili.

Karel s Lindou usedají ke stolku pro dva. Stolek je natolik prostorný, že se na něj vejde i Lindina kabelka. Tam si ji také mladá žena odložila. Karel luskl prsty na pana číšníka, aby ho tímto gestem snadněji přivolal. Číšník přichází ke stolu. V tuto chvíli přerušují naši manželé konverzaci. Nejdříve si objednává Linda, po ní Karel. Manželé se dohodli na lahvince lehkého bílého vína.

Zatímco se čeká na donášku objednaného jídla a pití, upravuje si Linda u stolu vlasy a obnovuje svůj make up. Karel je na tyto její gesta zvyklý a nevadí mu.

Pan číšník přináší vínko. Ukazuje manželům láhev, vinětu a přečte důležité údaje o vybraném vínu. Na kraji stolu otevírá láhev – odstranil z ní korkovou zátku, přičichl, zda je bez podezřelého (zkaženého) zápachu a na talířku podal zátku ke kontrole Karlovi. I Karel přičichl a jeho nos nic podezřelého nezachytil. Číšník tedy nalil trochu vína do vysoké objemné sklenice z tenkého skla Karlovi k ochutnání. Karel s vínem ve sklenici zakroužil, jemně čichl a ochutnal. „Je v pořádku“ sdělil číšníkovi. Nyní nalévá i Lindě. Číšník se vzdaluje a naši mladí manželé se chystají k přípitku. Uchopili své číše za stopku, povstali a přiťukli si.

Po chvilce se servírují rybí pochoutky. Manželé si na rybí dobroty velmi potrpí. Karel se však při konzumaci jídla nepříjemně rozkašlal. V kapse postrádal kapesník, tedy kašlal do papírového ubrousku naaranžovaného na stole. Linda se zatím vytrvale šťourala párátkem v zubech…

Pak už se pilo, hodovalo, konverzovalo. Karel se s Lindou příjemně sblížil. Z restaurace odchází první Linda a za ní manžel Karel.

Co byste dnes mladému páru vytkli?

Chyby, kterých se dopustili hrdinové tohoto článku:

  • Než lidé vstoupí do restaurace, měli by přerušit konverzaci, kterou vedli. Pokračovat v ní mohou až po objednání si nápojů a jídla.
  • Kabelku si žena odloží na svou židli za záda (na židli sedí obvykle v jedné třetině). Kabelku si může odložit i vedle židle k nohám , ale tak, aby nepřekážela číšníkovi a ostatním hostům. V lepších restauracích přináší obsluha malou stoličku na kabelku – umístí ji ženě po pravici.
  • Na číšníka nebo servírku neluskáme prsty.
  • Párátko na šťourání v zubech v restauraci u stolu v žádném případě nepoužíváme.

Zdroj informací: Nová velká kniha etikety, L. Špaček.

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na