Žaludeční vředy

Autor

Žaludek je vakovitý orgán trávicí soustavy. Kromě mechanických procesů se v žaludku odehrávají i procesy chemické. Za pomocí kyseliny chlorovodíkové, která se tvoří přímo v žaludku a je součástí žaludeční šťávy (ale vyskytuje se i v dvanácterníku) zde dochází k rozkladu potravy. Kyselina chlorovodíková způsobuje, že je v žaludku kyselé prostředí pH 1. Má řadu důležitých funkcí. Zabíjí choroboplodné zárodky, brání rozkladu některých vitamínů. Aby zmíněná kyselina nepoškodila orgán trávicí soustavy, žaludek, jsou jeho stěny obaleny ochranným hlenem.

Pokud zásaditý povlak nechrání žaludek před kyselinou chlorovodíkovou dostatečně, dochází ke vzniku žaludečního vředu. Vznik žaludečních vředů může vyprovokovat nepravidelná strava, stres, konzumace kávy, užívání některých léků (především nesteroidních antirevmatik, jejichž představitelem je např. aspirin) a kouření.  Udává se, že u celé poloviny populace ČR se v žaludku vyskytuje zrádná bakterie Helicobacter pylori. V Africe je nositeli této bakterie devadesát procent lidí. Helicobacter pylori výrazně zvyšuje dispozice k tvoření žaludečních vředů.

Příznaky a projevy

Příznakem žaludečních vředů bývá bolest při jídle nebo bezprostředně po jídle. Bolest je lokalizovaná přímo pod mečíkem.  Dostavuje se během konzumace potravy , bývá provázená  zvracením a pocity na zvracení, často i pálením v oblasti jícnu. Žaludečními vředy trpí převážně starší lidé. Na rozdíl od žaludečních vředů, vředy v oblasti dvanácterníku bolí, když je člověk lačný a po najedení bolest přechází. Lokalizace potíží se uvádí spíše v pravém nadbřišku. Výskyt dvanácterníkových vředů je frekventovanější, než žaludečních vředů. Dvanácterníkové vředy trápí zpravidla mladší věkovou skupinu.

Mezi komplikace žaludečních vředů patří krvácení z defektu. Nemocný zvrací krev nebo zpozoruje natrávenou krev ve stolici.  Při laboratorním vyšetření krve se zjistí anémie. Pokud vřed praskne, může dojít k život ohrožujícímu stavu, nebezpečnému tím, že se obsah žaludku dostává do dutiny břišní. Jedná se o náhlou příhodu břišní a řešením bývá urychlený chirurgický zásah. Nezřídka provází toto onemocnění i zánět žaludku.

Léčba

K léčbě žaludečních vředů se využívají léky ke snížení kyselosti žaludku, tzv. antacida. Pomohou od bolesti způsobené vředem. V současné době se žaludeční vředy léčí často antibiotiky. Antibiotika působí proti infekci způsobené bakterií Helicobacter pylori. K chirurgickému zásahu se rozhoduje lékař při komplikacích, při prasklém vředu, při krvácení, při neprůchodnosti žaludku. Při krevních ztrátách, způsobených vleklým krvácením z vředů, se do léčebného programu zahrnují transfúze.

Důležitou vyšetřovací pomůckou ke stanovení diagnózy žaludečních vředů je optický přístroj, tzv. gastroskop. Jedná se o ohebnou hadičku, která se do žaludku zavádí ústy pacienta. Gastroskop bývá vybaven kamerou, která lékaři ukazuje stav žaludeční sliznice.  Umožňuje i odebrání vzorku žaludeční tkáně, tzv. biopsii. Uvedený vzorek se často odesílá k histologickému vyšetření. Endoskopem s tepelnou sondou nebo tzv. klipem lze též zastavit krvácení z vředu, aniž by pacient podstoupil operaci.

Rizikové faktory a dietní opatření

Vředová choroba žaludeční se stává civilizační chorobou. Víte, že jí údajně trpěl i sám Napoleon Bonaparte? Dnes se na jejím vzniku a masovém rozšíření podílí kromě uvedené bakterie i životní styl, genetické dispozice. Většinou se tato nemoc má tendenci vracet, tedy spousta pacientů přichází se stejným problémem opakovaně.

Lidem, kteří se s žaludečními vředy již setkali, se doporučuje dodržovat dietu. Vhodné je zařadit do jídelníčku spíše racionální stravu, to i ve stadiu, kdy je pacient bez obtíží. Zakázaná je konzumace uzenin, smažených jídel, chipsů, ostrého koření, alkoholu, kávy a nápojů s obsahem kysličníku uhličitého.  Naopak mléko a mléčné výrobky by se měly stát neodmyslitelnou součástí stravy.  Snižují kyselost žaludečních šťáv, tedy zmenšují riziko vzniku defektu a žaludečního podráždění.

Máte ve svém okolí někoho, kdo se s žaludečními vředy léčil? Nebo přímo osobní zážitek? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři našeho portálu. Hodně zdraví.

Foto: pixabay.com

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na