Bublanina s meruňkami

Autor

Čekáte návštěvu, či chcete potěšit své blízké? Do kynutého těsta se vám nechce a navíc trvá dlouho, než těsto nakyne a pak ještě ty ingredience – tvaroh, mák, ovoce a žmolenka? Toto mě dnes také vrtalo hlavou. Přestože jsem byla pro chleba, prošla regály se sladkými roládami, koláči, sušenkami …, tak toto není můj šálek čaje. Vzpomněla jsem na svou, vždy povedenou bublaninu. Recept mám již několik desítek let, vždy se povede. Tak jsem začala a nemýlila se.

Suroviny:

  • 5 vajec
  • 250g cukru krystal
  • 100g teplé vody
  • 100g oleje
  • 150g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • špetka soli
  • ovoce – v létě čerstvé, v zimě kompotované nebo mražené

1. Bílky ušleháme se špetkou soli.

2. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme vodu a olej a smícháme dohladka. Vmícháme bílky a opatrně mouku s kypřícím práškem.

4. Plech s vyššími okraji vymažeme tukem (sádlem) a vysypeme moukou nebo strouhankou. Těsto na něj rovnoměrně rozetřeme a poklademe ovocem. Pečeme 25 minut při 200°C. Pozor, každá trouba peče jinak, raději hlídáme.

5. Kontrolu upečení zjistíme píchnutím špejle do středu korpusu.

Dobrou chuť.

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na