Podzim je obdobím sklizně a přípravy na zimu a sady i zahrady vydávají své poklady v podobě výborného ovoce. Přináším vám pár mých osvědčených receptů z jablek a švestek, i když vím, že to není jediné ovoce, které nám podzimní příroda dává. Pokud máte nějaké své podzimní recepty, přidejte je v komentářích pro inspiraci mně i ostatním.
Jablka
Ovocná přesnídávka
- 3 kg jablek
- 1,5 l vody
- 0,5 kg cukru
- 2 vanilkové pudinky
- 2 vanilkové cukry
- do síťky nebo sítka – 1 celá skořice, 2 hvězdičky badyánu, cca lžička celého hřebíčku
Jablka uvaříme s cukrem, síťkou koření a 0,5 l vody. Zvlášť uvaříme v 1 l vody vanilkový cukr a pudinky. Necháme vychladnout, vyjmeme síťku s kořením a jablka i pudinky rozmixujeme dohromady. Naplníme do skleniček a sterilujeme cca 15 – 20 minut, jen aby přichytly víčka.
Je možné použít i jiné druhy ovoce – hrušky, meruňky, broskve, jahody, mrkev, ale vždy musí být základem min. 1 kg jablek.
Jablečno-skořicové cupcakes s vanilkovým krémem
- 220 g másla
- 260 g třtinového nebo krupicového cukru
- 6 ks vajec
- 2 – 3 lžičky skořice
- 2 – 3 nahrubo nastrouhaná střední jablka
- 180 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 120 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
- Kůra z ½ citronu
Máslo vyšleháme s cukrem. Přidáme špetku soli, vejce, mléko a opět šleháme do husté pěny. Postupně zašleháváme polohrubou mouku, hladkou mouku, skořici, nastrouhaná jablka a prášek do pečiva. Formu vyložíme papírovými košíčky a naplníme přibližně do poloviny těstem. Troubu si předehřejeme na 180 °C a pečeme cca 15 minut.
- 250 g másla
- 500 ml mléka
- 5 – 7 lžic moučkového cukru
- 2 vanilkové pudinkové prášky
- 1 vanilkový lusk nebo 2 vanilkové cukry s obsahem vanilky
Pudinkové prášky uvaříme v mléce s 5 až 7 lžícemi cukru a necháme za občasného míchání vychladnout na pokojovou teplotu. Vanilkový lusk rozkrojíme, vyškrábneme a vyšleháme do pěny se změklým máslem. Přidáme vychladlý puding a vyšleháme do hladkého krému. Dáme krém na chvíli do lednice a, až cupcakes vychladnou, naneseme ho pomocí zdobícího sáčku.
Švestky
Asi většina pánů bude tvrdit,že švestky jsou nejlepší v tekuté formě. My si ale připravíme něco neméně tradičního, na čem si pochutná každý.
Švestkové knedlíky z kynutého těsta
- 700 g hrubé mouky
- 4 dcl mléka
- 2 vejce
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 kostka droždí (42 g)
- špetka soli
- švestky
Z vlažného mléka, droždí a cukru připravíme ve větším hrnku kvásek, který lehce zaprášíme moukou a necháme vzejít. Do mísy přesejeme mouku, přidáme vejce, špetku soli a kvásek a uhněteme hladké těsto, které necháme ještě cca 30 – 40 minut kynout. Z těsta uděláme placičky, na které dáme omyté a osušené švestky, zabalíme a vytvarujeme kulaté knedlíky. Ty pak vložíme do vroucí a osolené vody a vaříme cca 12 – 15 minut dokud neplavou na hladině. Knedlíky ihned po vyjmutí z vody propíchneme dvakrát vidličkou, aby vyšla pára a „negrcly“ nám.
Hotové knedlíky můžeme posypat mletým mákem s moučkovým cukrem, nastrouhaným tvarohem s moučkovým cukrem nebo moučkovým cukrem se skořicí a přelijeme přepuštěným máslem.
Přeji všem krásný podzim a dobrou chuť 😉