Polévka je jedním z nejpříjemnějších jídel, kterými se můžete v chladných dnech zahřát. Proto vám posílám recepty na hned dvě výborné krémové polévky k zimní pohodě.
Nejlepší dýňová polévka
Ingredience: 1 kg dýně, 3 lžíce másla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 900 ml zeleninového vývaru, malá špetka mletého zázvoru, špetka muškátového oříšku, 300 ml plnotučného mléka nebo smetany, sůl, pepř, pár lístků šalvěje
Na ozdobu – dýňová a slunečnicová semínka, pažitka nebo bylinky dle chuti
Jak na to – Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu pokrájejte na kostky cca 2,5 cm. Semínka nevyhazujte, můžete je na sucho krátce opražit na pánvi spolu se semínky slunečnice.
V hrnci rozpusťte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a kostky dýně. Vše duste 2–3 minuty.
Pak přidejte vývar a uveďte do varu. Osolte a opepřete, podle chuti přidejte trošku zázvoru, muškátového oříšku a šalvěj. Vařte na mírném plameni asi 20 minut – aby dýně lehce změkla.
Pak odstraňte šalvěj, nebo ji můžete rozmixovat také, polévku nechte trochu vychladnout a opatrně ji rozmixujte dohladka. Přidejte mléko nebo smetanu a mírně prohřejte. Můžete přidat bylinky a polévku vypnout .
Na talíři ozdobte opraženými dýňovými semínky nebo slunečnicovými semínky. Ihned podávejte.
Houbová polévka
Do téhle skvělé polévky se hodí jakékoli jedlé houby – hřibovité, ale i lišky, bedly či masáky, ale ne žampiony. Hodí se i sušené.
Ingredience: 500 g čerstvých lesních hub, kmín, pepř, sůl, 1 cibule nakrájená na kostičky, 3 velké brambory – oloupané a nakrájené na menší kostky, kousek másla, 3 velké lžíce hladké mouky, 1 balení 12% smetany nebo šlehačky, zelená petrželka na ozdobu nebo koupený smažený hrášek.
Čerstvé houby očistěte nebo omyjte od hlíny a listí. Houby nakrájejte na menší kousky.
Při použití sušených hub : hrneček sušených hub propláchněte, zalijte v hrnečku horkou vodou a nechte hodinu odstát. Pak je vyjměte a důkladně vyždímejte. Vodu můžete uschovat a použít do polévky, bude pak ještě houbovější, ale já to nedělám a houby ještě propláchnu.
Já vařím v titanovém hrnci, kde se nic nepřipálí, proto dělám prvně jíšku a potom do ní dávám vodu a houby. Kdo takový hrnec nemá, musí si udělat jíšku jinde a vlít do hrnce , kde jsou houby.
V hrnci si připravte světlou jíšku. Na másle za stálého míchání zpěňte cibulku a zasypte hladkou mouku a nechte lehce osmahnout. Na minutku odstavte a pak zalijte studenou vodou maximálně do půlky hrnce a důkladně rozmíchejte metličkou nejlépe silikonovou, ať si nepoškrábete titan. Vložte houby do hrnce, osolte, opepřete a přidejte trošku kmínu. Přiklopte a za občasného míchání nechte podusit 15 minut. Potom přidejte kostky brambor a přiveďte opět k varu. Vařte dalších 15 minut.
Polévku odstavte z ohně a opatrně do ní za stálého míchání vlijte smetanu o pokojové teplotě. Dále nevařte. Ponorným mixérem opatrně rozmixujeme do hladka. Podle chuti dosolte a podávejte. Na talíři můžete ozdobit bylinkami nebo smaženým hráškem.
Dobrou chuť.
Vyzkouším, vypadá to dobře.