„Hody, hody…“ a co s vejci?

Autor

Dnes vyrazí spousta koledníků a v leckteré domácnosti se začnou shromažďovat kopy vajec. Zvlášť pokud máte velmi zapáleného koledníka, možná také budete přemýšlet, jak s vařenými vejci naložit. To je samé „dejte vejce malovaný“, ale co pak s nimi. Pro inspiraci vám proto přinášíme pár receptů, které by se vám při nakládání s vaječnou snůškou mohly hodit.

Bramborový salát s tuňákem a vejci

Suroviny: 4 natvrdo uvařená vejce, 0,5 kg nových brambor, 200 g sterilovaného hrášku, cca 350 g tuňáka v oleji, 2 mrkve, 1 lžíce nasekané pažitky, 200 ml majonézy, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř
Příprava: Brambory dobře očistíme kartáčkem a uvaříme, potom je nakrájíme na plátky, vejce nakrájíme na osminky. Z tuňáka slijeme olej do misky, maso rozdělíme vidličkou na kousky a přidáme k bramborám, ke kterým jsme přidali hrášek bez nálevu a na hrubo nastrouhanou mrkev. K oleji z tuňáka přidáme majonézu, šťávu z citronu a pažitku, ochutíme solí a pepřem, dobře promícháme a nalijeme na brambory a spol. Po promíchání rozdělíme do misek, ozdobíme kousky vajec a necháme dobře vychladit.

Zapečená vejce

Suroviny: 7 vajec, 125 g brynzy, 50 g másla, 1 lžička sardelové pasty, 2 lžíce kysané smetany, 1 dl smetany ke šlehání, 1 cibule, 2 lžíce strouhanky, bramborová kaše, sůl
Příprava: 6 natvrdo uvařených vajec rozkrojíme podél a vyjmeme žloutky. Ty rozmačkáme vidličkou a dobře utřeme s brynzou, máslem, sardelovou pastou, jemně nastrouhanou cibulí, syrovým vejcem a dle chuti můžeme přisolit. Zlehka vmícháme kysanou smetanu. Směsí plníme zdobicím sáčkem bílkové půlky. Do máslem vymaštěné zapékací mísy dáme bramborovou kaši, vtlačíme do ní plněná vejce a zalijeme smetanou se špetkou soli. Zapékáme v mírně vyhřáté troubě do zlatova.

Pštrosí vejce

Suroviny: 1 kg mletého masa půl na půl, 2 cibule, česnek dle chuti, 3 syrová vejce, strouhanka, sůl pepř, majoránka, 6 – 8 natvrdo uvařených vajec
Příprava: Z uvedených surovin vypracujeme klasickou mletou na karbanátky, masovou hmotu si pak rozdělíme na 6 – 8 stejných dílů, do kterých zabalíme vždy jedno celé uvařené vejce. Obalíme ve strouhance a zprudka opečeme ve větším množství oleje. Rozkrojíme na půl a podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

Zapečené brambory s klobásou a vejci

Suroviny: 1 kg brambor, 750 g měkké klobásy, 5 natvrdo uvařených vajec, 1 zakysaná smetana, 1 smetana ke šlehání, sůl, pepř
Příprava: Brambory, klobásu a vejce nakrájíme na kolečka, Obě smetany smícháme, osolíme a opepříme. Na dno pekáčku dáme 2 – 3 lžíce smetany, poklademe plátky brambor, potom klobásou a pak vrstvou vajec, opět pokapeme smetanou. Postup opakujeme a nakonec dáme vrstvu brambor a zalijeme zbytkem smetany. Pečeme zakryté cca 50 minut a nakonec ještě 15 minut odkryté.

Vajíčkový salát

Suroviny: 10 natvrdo uvařených vajec, 1 větší cibule, majonéza, sůl, pepř
Příprava: Vejce protlačíme krájecím kolečkem, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, několik lžic majonézy, popř. tatarky, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Necháme dobře vychladit a podáváme s pečivem.

Jak zpracováváte vejce natvrdo vy? Podělte se a připojte svůj oblíbený recept.

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na