Křehký jablečný koláč

Autor

Bez vůně jablek by snad ani nebyl podzim. Je krásné sledovat, jak vykukují jejich červené plody mezi zlatým listím, a stačí jen natáhnout ruku a zakousnout se do jejich šťavnaté dužiny. Pokud i vy holdujete těmto daarům podzimu, mám pro vás tip na výborný koláč.

Minimálně 1 kilo jablek oloupeme a nastrouháme na hrubo. Klidně dejte jablek i víc, u tohoto koláče to je jen ku prospěchu. Smícháme se skořicí a vanilkovým cukrem. Dejte stranou a vrhněte se na přípravu těsta.

Na těsto si připravíme: 600 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g Hery, 1 vejce, 0,5 dl mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, špetku soli a nastrouhanou kůru z 1/2 citronu.

Všechny suroviny dejte do mísy a vypracujte těsto. 2/3 těsta vyválejte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

Na těsto vložte nastrouhaná jablka.

Vyválejte zbytek těsta, nakrájejte na proužky a udělejte na koláči mřížku. Pruhy potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte při teplotě 200 °C než vrchní těsto zezlátne.

Nakonec posypte moučkovým cukrem.

Přeji dobrou chuť 😉

2 comments

  1. Mňam! Jablíčka mám od mámy. Včil jsem dělala štrúdl, pak chci hraběnčin koláč. Možná, pokud zbydou jablíčka, bude i mřížkový..

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *