Rok se s rokem sešel a máme tu opět předvánoční období a s tím spojené pečení vánočního cukroví, kterého je spousta druhů a chutí. Mezi nejoblíbenější cukroví patří medové perníčky a linecké cukroví a tady jsou osvědčené recepty na ně. Peču je každý rok, jsou ihned po upečení měkké a nemusíte tak několik dní čekat, až změknou. Můžete je upéct i na poslední chvíli.
Medové perníčky
Suroviny:
– 140 g mletého cukru
– 60 g másla (Hera nebo něco obdobného)
– 1,5 g sody
– 4 žloutky
– 500 g medu
– 5 lžic rumu
– 4 lžíce vlažné vody
– perníkové koření (množství dle chuti)
– citronová kůra
– 800-1000 g hladké mouky
Postup:
Mletý cukr, máslo, sodu a žloutky utřeme do pěny, do směsi přidáme 500 g převařeného medu a postupně přidáme zbývající suroviny a pořádně promícháme, až nám vznikne vláčné a krásně propojené těsto, dáme uležet do lednice (nejlépe přes noc). Poté vyválíme placku z těsta, vykrajujeme perníčky různých tvarů a velikostí a dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C po dobu 8-10 minut (dle velikosti a tloušťky těsta). Z trouby vytahujeme než chytnou barvu, aby nebyly tvrdé. Někdo perníčky před upečením potírá rozšlehaným vejcem pro lesk. Já to nedělám, protože perníčky zdobím cukrovou polevou a lesk by nešel vidět.
Pokud by se někomu zdálo, že do receptu se přidává moc medu, mám ještě jeden recept na perníčky, které jsou také hned po upečení měkké.
Perníčky
Suroviny:
– ½ kg hladké mouky
– 15 dkg másla (Hera nebo něco obdobného)
– 12 dkg medu
– 2 vejce
– 20 dkg moučkového cukru
– 1 lžička jedlé sody
– šťáva z jednoho citronu
– 3 plnější lžičky perníkového koření
Postup:
Smícháme mouku, cukr, sodu a perníkové koření. V hrnci rozehřejeme med, do něj dáme rozpustit máslo. Necháme částečně vychladnout, až je med a máslo vlažné, přidáme vejce. Směs poté přiléváme spolu s citronovou šťávou do směsi mouky, cukru, sody a perníkového koření. Necháme odležet v lednici (nejlépe přes noc). Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 10 minut.
Cukrová poleva na perníčky
– 30 dkg mletého cukru
– 2 bílky
– šťáva z poloviny citronu
Dlouho šlehat ponorným mixerem, aby poleva nebyla průhledná, ale krásně bílá. Případně pokud chcete hustší nebo naopak řidší, stačí přidat nebo naopak ubrat cukru. Poté klidně obarvíme barvou, já používám gelové potravinářské barvy.
Linecké cukroví
Suroviny:
– 480 g hladké mouky
– 140 g mletého cukru
– 280 g másla (Hera nebo něco obdobného)
– 2 žloutky
– citronová kůra
– cca 2 hrsti pomletých vlašských ořechů
Postup:
Nejdříve si pomeleme na mlýnku nebo v robotu vlašské ořechy najemno. Máslo si z lednice vytáhneme v dostatečném předstihu, aby změklo. Smícháme veškeré suroviny a umícháme vláčné těsto. Dáme odležet do lednice (nejlépe přes noc). Poté vyválíme placku, radši tlustší, aby se nám při pečení těsto nepálilo. Vykrajujeme různé vzory, nejlépe sudý počet z každého tvaru, abychom poté mohli slepovat marmeládou, krémem, nutelou nebo jiným typem náplně. Po upečení poslepujeme a pocukrujeme. Já si linecké cukroví z poloviny zakryju papírem a pocukruju jen polovinu, poté druhou polovinu zdobím roztopenou čokoládou.
Přeji krásné prožití vánočních svátků a dobrou chuť.
nádherné, díky