Narozeninový dort – HRAD

Autor

Už jako dítě jsem se hrozně moc těšila na svoje narozeniny, věděla jsem, že dostanu dort. Moje maminka byla sice vyučená švadlena, ale uměla i dobře péct. Pekla dorty a cukroví na svatby a pro mě a mé sourozence vždy k narozeninám upekla dort. Tehdy to nebyly sice dorty dětské, jak to frčí teď, ale jeden rok to bylo srdce, druhý rok kniha a jindy zase kulatý. A já se snažím tradici udržet a pro své dva syny každý rok peču narozeninový dort. A protože jsou oba kluci narozeni jen týden od sebe, peču zrovinka dorty dva. Vloni to bylo Prasátko Pepa a dort HRAD. A jak jsem postupovala při pečení HRADU, bych vám chtěla přiblížit…

Základní recept na piškot

Na 1 vejce budeme potřebovat 3 dkg cukru krupice a 3 dkg polohrubé mouky.
Ušleháme bílky, zvlášť ušleháme žloutky s cukrem, které zašleháme do bílků. Opatrně vmícháme přesetou mouku. Pokud budeme chtít plát dortu ořechový, přidáme místo části mouky mleté ořechy (na 1 plát 3 lžíce). Pokud budeme chtít plát kakaový, přidáme místo části mouky přeseté kakao.

HRAD – je tvořen ze 4 plátů, 2 ořechových, 2 kakaových. Každý plát jsem míchala z 6 vajec, 18 dkg cukru krupice, 18 dkg polohrubé mouky. Vymíchané těsto se vlévá do předem vymazaného a polohrubou moukou vysypaného plechu a peče se v předem vyhřáté troubě na 160°C.

Karamelový krém

Slazené mléko (Tatra) vaříme zcela ponořené ve vodě 2 hodiny, nebo v tlakovém hrnci 1 hodinu. Po vychladnutí ho přidáme do 1 ks utřeného másla.

HRAD – na slepení 4 plátů dortu, na slepení 4 balíčků DISCO sušenek a na celé pomazání dortu jsem potřebovala 4 slazená mléka a 4 másla.

Marcipán ze sušeného mléka
150 g sušeného mléka, 270 g kvalitního moučkového cukru, 30 g ztuženého cukru, 50 g tekutého medu, 1 lžička rumu
mandlové aroma, 2-3 lžíce vody (raději méně a potom přidávat)
Pokud chceme hmotu obarvit, přidáme potravinářské barvivo rozpuštěné v nepatrném množství vody.HRAD – na vlajku, číslici, vrata, hradby a celý povrch hradu jsem použila marcipán z 6 dávek marcipánu. Malé množství marcipánu jsem obarvila potravinářským barvivem na žlutou, červenou a tmavě hnědou barvu a vytvořila za pomocí nože,pravítka, mikrotenového sáčku, vody, špejle vlajku, číslovku, hradby a vrata. Zbytek marcipánu jsem rozdělila na dvě poloviny. Jednu jsem nechala bílou a druhou jsem obarvila na světle hnědou. Obě hmoty jsem zabalila do mikrotenového sáčku a nechala v chladnu.

Dále jsem si připravila

• Dřevěnou desku pod dort, kterou jsem obalila světle zeleným barevným papírem.
• Alobal, který jsem dala na papírem obalenou dřevěnou desku pod dort, aby se neušpinila.
• 4 balíčky DISCO sušenek na věže hradu.
• 5 oplatkových kornoutů na zmrzlinu, které jsem potřela červenou cukrovou polevou (bílek, mletý cukr, citronová šťáva, ve které jsem rozpustila trošku červeného potravinářského barviva). Kornouty jsem potírala štětcem.
• Poleva na povrch dortu (např. Carla lískovo-oříšková).

Postup

Na připravenou desku střídavě klademe jednotlivé pláty dortu obdélníkového tvaru, které proléváme rumem a mezi pláty natřeme dostatečné množství karamelového krému.  Všechny 4 rohy dortu seřízneme nožem do obloučku, abychom mohli umístit věže hradu. Ty stavíme z DISCO sušenek, které slepujeme krémem k sobě a zároveň přilepujeme k hradu. Celý hrad i věže obmažeme krémem.

Horní část hradu polijeme polevou rozpuštěnou ve vodní lázni. Po zaschnutí můžeme pocákat i jiným odstínem polevy. Do středu horní části hradu postavíme z 3-4 sušenek slepených krémem podstavec pro poslední věž, ve které je zabodnutá vlajka z marcipánu a o kterou je opřená marcipánová číslice.

 

A potom si už jen hrajeme. Přilepíme marcipánová vrata a zbývá nám jen omítka. Tedy spíše imitace kamenných zdí hradu. Ze dvou barev marcipánu děláme kuličky, z nich placky, které lepíme po celé ploše hradu i na hradby a které částečně překrýváme a barevně střídáme. Tato část zdobení dortu je časově nejnáročnější. Chce to dost trpělivosti a stále vlhké ruce, aby se marcipán tolik nelepil. Na konec připevníme předem přichystané hradby, kuličkami ozdobíme obvod vrat, dozdobíme věže červenými kornouty a připevníme vlajku a marcipánovou číslici. Když je dort hotový, opatrně odstraníme alobal a můžeme ozdobit zelený papír pod hradem kytičkami z červené cukrové polevy. A dort je konečně hotov.

Našemu oslavenci udělal velkou radost, stejně jako mladšímu synkovi Tomík s dinosaurem ze seriálu Prasátko Pepa. Vlastně všechny dorty pro děti tvořím podobně. Stejně je peču, stejně slepuji, jen marcipánem zdobím jinak.

  

Pokud se někdo pustíte do pečení HRADU, přeji šikovné tlapky a hodně trpělivosti.

Úvodní foto: pixabay.com

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na