Klasické linecké zná úplně každý. Pokud patříte k těm, kteří rádi cukroví oživují pomocí zajímavých ingrediencí, pak je tento recept přesně pro vás.
Ingredience na těsto:
- 350 g pšeničné hladké mouky Pernerka
- 120 g moučkového cukru
- 200 g másla
- vanilka z jednoho lusku (nebo velká špetka sušené)
- citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu nebo ½ lžičky sušené
- 3 žloutky
- 70 g mletých (nesolených) pistácií
Ingredience na krém:
- 100 g změklého másla
- 80 g pistáciového krému (neslazeného – pokud použijete slazený, upravte množství přidaného cukru)
- 50 g cukru
Postup:
- Hladkou mouku prosejeme do mísy. Dále do mísy prosejeme také moučkový cukr. Přidáme vanilku, citronovou kůru, mleté pistácie, změklé máslo a žloutky. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme do druhého dne odpočinout v lednici.
- Z odpočatého těsta vykrajujeme libovolné tvary nebo oddělujeme malé kousky, které vtlačíme do formiček na košíčky.
- Vykrojené tvary pečeme na 160 stupňů přibližně 10 minut (košíčky pak zhruba na 170 stupňů asi 8 minut)
- Připravíme si krém – do mísy dáme máslo, pistáciový krém cukr a prošleháme. Krém poté dáme na chvíli vychladit.
- Cukroví promažeme a slepíme připraveným krémem, košíčky naplníme pomocí zdobícího sáčku.
TIP: Aby bylo cukroví perfektní, plňte ho krémem až těsně před Vánoci.