Recept na pampeliškový med a sirup

Autor

Letošní rok byla opravdu velká úroda pampelišek. Byly jich plné louky, travnaté plochy u cest i na zahradách. Zpravidla rozkvétají v dubnu a kvetou až do konce června a následně znovu rozkvétají v období podzimu. Vzhledem k jejich množství mi bylo líto toho nevyužít, a tak jsem zkusila vyrobit pampeliškový med.

Co budeme potřebovat:

  • 400 květů pampelišek
  • 4 citrony
  • 1,5 kg cukru
  • 2 litry vody

Postup je následující:

Natrháme si 400 plně roztažených pampeliškových květů, dáme je do hrnce, zalijeme 2 litry vody a dáme vařit na půl hodiny. Obsah přecedíme přes jemné sítko nebo gázu a do nálevu nasypeme 1,5 kg cukru, na kolečka nakrájené 2 citrony a šťávu z 2 citronů. Opětovně přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 2-3 hodiny v závislosti na hustotě, jakou chceme mít. Ještě horký med nalijeme do zavařovacích skleniček, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru.

A kdyby měl někdo zájem o recept na pampeliškový sirup, tady je recept.

Co budeme potřebovat:

  • 100 květů pampelišek
  • 3 citrony
  • 600 g cukru
  • 1 litr vody

Postup:

Natrháme si 100 plně roztažených pampeliškových květů. Svaříme 1 litr vody s 600 g cukru a necháme vychladnout. Následně vmícháme natrhané pampeliškové květy a nádobu umístíme do tmavé místnosti na dva dny. Poté směs přecedíme a dochutíme šťávou ze 3 citronů.

Dobrou chuť 🙂

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na