Rybízový koláč třikrát jinak

Autor

Je čas sklizně červeného rybízu a připravila jsem si pro Vás moje tři nejoblíbenější rybízové koláče. Tak honem sbírat a jděte péct, nebo si rybíz po částech zamrazte.

Rybízový koláč s tvarohem

Ingredience:

Na korpus: 180 g polohrubé mouky, 80 g másla, 60 g cukru, ½ prášku do pečiva, 2 lžíce vody (podle potřeby), troška kurkumy pro barvu (nemusí být)

Na tvarohový krém: 250g tvarohu, 1 vanilkový cukr a 40 g krystalového cukru, 1 vejce (nemusí být), 100 ml mléka a 1 vanilkový pudink smícháme v hrnečku, 5 lžic bílého jogurtu (nemusí být)

Na dokončení: rybíz 1-2 hrnky, moučkový cukr na obalení

Do vyšší mísy dáme suroviny na korpus a vařečkou, nebo ručním mixérem je zpracujeme ne hmotu podobnou drobence. Můžeme přidat 2 lžíce vody, těsto nebude sypké, ale mazlavé a lépe se dává do formy.

Formu můžeme použít kulatou dortovou, nebo malý plech cca 20 x 30 cm a vyložíme ho pečicím papírem. Rukou vymačkáme těsto do tvaru formy. Všechny přísady na tvarohový krém smícháme a nalijeme na korpus.

Dáme péct do rozehřáté trouby na 180 °C na 20 minut.

V misce smícháme rybíz, který posypeme pár lžícemi cukru a obalený rybíz dáme po 20 minutách na koláč. Pečeme dalších asi 10 minut. Zde v receptu je 1 hrnek rybízu, ideální je ho dát víc.

Rybíz se nepropadne do náplně a zůstane na povrchu.

Pokud bychom chtěli, aby rybíz nebyl nahoře, ale v náplni, neobalujeme ho v cukru, ale vmícháme ho do tvarohového krému a dáme péct na 30 minut.

Rybízový koláč se sněhem

Ingredience: 500 g cukru, 4 vejce, 200 g Hery, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, mléko, 1 hrnek rybízu, 300 g cukru, 4 žloutky a 200 g Hery utřeme do pěny, přidáme polohrubou mouku, 1 prášek do pečiva a 8-9 lžic mléka.

Vařečkou umícháme těsto, které stěrkou rozetřeme na plech (vymazaný a vysypaný moukou, nebo na pečicí papír).

4 bílky ušleháme na tuhý sníh, přidáme 200 g krystalového cukru a promícháme.

Přidáme hrneček rybízu (čerstvý, nebo mražený nechejte vykapat na cedníku) a lehce vmícháme do sněhu.

Nalijeme na těsto a pečeme 35-45 minut na 180 °C, až je povrch zlatavý a tužší.

Rychlý hrnkový koláč s drobenkou

Ingredience:

Na těsto: 1 vejce, ½ hrnku oleje, ¾ hrnku krystalového cukru, 1 hrnek mléka, ½ prášku do pečiva, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hrubé mouky

Drobenka: 100 g hrubé mouky, 50g cukru, 50 másla nebo Hery

Přísady na těsto smícháme, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, nebo vyložený pečicím papírem.

Poklademe ovocem (zde je použit červený rybíz).

Mouku dáme do mísy a rukou smícháme s cukrem a máslem, až se vše spojí v drobenku.

Hustě posypeme povrch koláče a dáme péct do rozehřáté trouby na 20-30 minut na 180 °C.

Dobrou chuť.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *