Je čas sklizně červeného rybízu a připravila jsem si pro Vás moje tři nejoblíbenější rybízové koláče. Tak honem sbírat a jděte péct, nebo si rybíz po částech zamrazte.
Rybízový koláč s tvarohem
Ingredience:
Na korpus: 180 g polohrubé mouky, 80 g másla, 60 g cukru, ½ prášku do pečiva, 2 lžíce vody (podle potřeby), troška kurkumy pro barvu (nemusí být)
Na tvarohový krém: 250g tvarohu, 1 vanilkový cukr a 40 g krystalového cukru, 1 vejce (nemusí být), 100 ml mléka a 1 vanilkový pudink smícháme v hrnečku, 5 lžic bílého jogurtu (nemusí být)
Na dokončení: rybíz 1-2 hrnky, moučkový cukr na obalení
Do vyšší mísy dáme suroviny na korpus a vařečkou, nebo ručním mixérem je zpracujeme ne hmotu podobnou drobence. Můžeme přidat 2 lžíce vody, těsto nebude sypké, ale mazlavé a lépe se dává do formy.
Formu můžeme použít kulatou dortovou, nebo malý plech cca 20 x 30 cm a vyložíme ho pečicím papírem. Rukou vymačkáme těsto do tvaru formy. Všechny přísady na tvarohový krém smícháme a nalijeme na korpus.
Dáme péct do rozehřáté trouby na 180 °C na 20 minut.
V misce smícháme rybíz, který posypeme pár lžícemi cukru a obalený rybíz dáme po 20 minutách na koláč. Pečeme dalších asi 10 minut. Zde v receptu je 1 hrnek rybízu, ideální je ho dát víc.
Rybíz se nepropadne do náplně a zůstane na povrchu.
Pokud bychom chtěli, aby rybíz nebyl nahoře, ale v náplni, neobalujeme ho v cukru, ale vmícháme ho do tvarohového krému a dáme péct na 30 minut.
Rybízový koláč se sněhem
Ingredience: 500 g cukru, 4 vejce, 200 g Hery, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, mléko, 1 hrnek rybízu, 300 g cukru, 4 žloutky a 200 g Hery utřeme do pěny, přidáme polohrubou mouku, 1 prášek do pečiva a 8-9 lžic mléka.
Vařečkou umícháme těsto, které stěrkou rozetřeme na plech (vymazaný a vysypaný moukou, nebo na pečicí papír).
4 bílky ušleháme na tuhý sníh, přidáme 200 g krystalového cukru a promícháme.
Přidáme hrneček rybízu (čerstvý, nebo mražený nechejte vykapat na cedníku) a lehce vmícháme do sněhu.
Nalijeme na těsto a pečeme 35-45 minut na 180 °C, až je povrch zlatavý a tužší.
Rychlý hrnkový koláč s drobenkou
Ingredience:
Na těsto: 1 vejce, ½ hrnku oleje, ¾ hrnku krystalového cukru, 1 hrnek mléka, ½ prášku do pečiva, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hrubé mouky
Drobenka: 100 g hrubé mouky, 50g cukru, 50 másla nebo Hery
Přísady na těsto smícháme, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, nebo vyložený pečicím papírem.
Poklademe ovocem (zde je použit červený rybíz).
Mouku dáme do mísy a rukou smícháme s cukrem a máslem, až se vše spojí v drobenku.
Hustě posypeme povrch koláče a dáme péct do rozehřáté trouby na 20-30 minut na 180 °C.
Dobrou chuť.