Tradiční recepty velikonočních svátků

Autor

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, a proto vám přinášíme 3 velikonoční recepty na tradiční pokrmy těchto jarních svátků. Upečte si beránka, jidáše nebo perníčky, které budou vaši blízcí milovat.

Velikonoční beránek s vaječným koňakem

Ingredience:

  • 30 dkg BIO hladké špaldové mouky Pernerka
  • 4 vejce
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 dl slunečnicového oleje
  • 1 dl vaječného koňaku
  • 5 dkg kukuřičného škrobu
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • máslo a hrubá nebo polohrubá mouka do formy

Postup:               

  1. Celá vejce, cukry, olej a kůru šleháme metlou dvě minuty, přilijeme koňak a šleháme minutu.
  2. Do mouky přimícháme prášek do pečiva a společně s kukuřičným škrobem přimícháme do těsta nejdříve měchačkou a pak použijeme metlu.
  3. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané velké formy na beránka. Forma má 17 x 30 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 60 minut. Vždy píchněte do těsta špejlí nebo párátkem, když se těsto nepřilepí, je upečeno.
  4. Hned vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

TIP: Zkuste letošního velikonočního beránka vylepšit o BIO špaldovou hladkou mouku. Obsahuje vysoký podíl vlákniny, které je důležitá pro dobré trávení.

 

Velikonoční jidáše

Ingredience:

  • 50 dkg celozrnné špaldové hladké Pernerky
  • 1 dl mléka
  • 1 dl smetany 12 % (možná i trochu více)
  • sušené droždí na 1/2 kg mouky
  • 10 dkg cukr krystal nebo krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 10 dkg rozpuštěného másla
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce citrónové kůry
  • 1/2 lžíčky soli
  • 3 lžíce rozinek
  • vejce na potření před pečením
  • máslo a med na potření po upečení podle chuti

Postup:

  1. V 1 dl mléka pokojové teploty rozmíchejte balíček sušeného droždí.
  2. Do mísy vsypte mouku, půl lžičky soli, citronovou kůru, balíček vanilkového cukru, 3 žloutky, 10 dkg cukru, rozinky namočené v rumu. Vlijte rozmíchané droždí s mlékem, rozpuštěné máslo a smetanu. Zpracujte na těsto.
  3. Těsto přendejte do mísy, zabalte do potravinové folie a nechte vykynout na teplém místě. Bude to trvat cca 90 minut.
  4. Nakynuté těsto dejte na pomoučený vál. Z těsta vyválejte hady silné asi jako palec. Jidáše mohou mít různé tvary, nejčastěji mají tvar provazu, ale mohou mít i podobu různých zvířátek. Myslete na to, že těsto ještě zvětší svůj objem.
  5. Vytvarované jidáše vyskládejte na plech s pečícím papírem. Přikryjte potravinou fólií a nechte na teplém místě ještě dokynout. Bude to trvat cca 30–40 minut.
  6. Odstraňte potravinou fólii, potřete rozšlehaným vajíčkem, dozdobte rozinkami a mandlemi a dejte do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Pečte 18 až 20 minut do zlatova.
  7. Upečené jidáše můžete potřít medem, pocukrovat nebo nechat tak, jak jsou.

 

Velikonoční perníčky

Ingredience:

  • 500 g hladké špaldové mouky Pernerka
  • 2 lžíce medu
  • 2 vajíčka
  • 80 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky kakaa
  • 2 lžičky jedlé sody

Postup:

  1. V hrnci na mírném ohni smícháme cukr, med, máslo a vejce a šleháme do pěny.
  2. Poté přidáme perníkové koření, kakao a jedlou sodu a šleháme do zhoustnutí.
  3. Horkou hmotu vlijeme do mouky a uhněteme v husté těsto.
  4. Necháme odležet v chladu do druhého dne.
  5. Druhý den vyválíme plát a z něj vykrajujeme různé tvary.
  6. Pečeme cca 7-8 minut při 200 °C

MLÝN PERNER

Mlýn Perner patří mezi nejmodernější mlýny v Česku. Jako jediný mlýn v republice dokáže semlít celozrnné mouky na granulaci mouky hladké. Mlýn denně semele 500 tun obilovin a pseudobilovin. Zaměřuje se především na trh speciálních mouk, o které mají spotřebitelé stále větší zájem. Mezi mouky s nejrychleji rostoucí poptávkou patří celozrnné Pernerky s vysokým obsahem vlákniny, zejména špaldová, mouky v BIO kvalitě a pak také i rýžová Pernerka. V současné době je v nabídce 14 druhů Pernerek (z toho 4 v BIO kvalitě). Z celozrnné žitné mouky Pernerky připravují některé své druhy pečiva řetězce Lidl (Bio chléb Pernerka) nebo Albert (Mlynářský chléb).

Více na www.pernerka.cz.

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na