Ukuchtěte si kukísky

Autor

V nadpisu není chyba. Opravdu se nejedná o „kokosky“. A stejně tak mě neba používat anglické slovo „cookies“, takže dneska vás lákáme na naše oblíbené kukísky. Není toho třeba moc. Za to můžete krásně obměňovat varianty. Lze bezpečně péct i pro alergiky. A i když kukísky nevypadají nějak echt hezky, tak věřte, že ta chuť všechno vynahradí. Posouzeno a stvrzeno RaFany.

A děti samozřejmě i pečou. Respektive pracují na pečení. Peče jenom trouba. Haha, takové adventní odlehčení. Máme totiž rádi, když se peče v klidu a vesele. Proto jsme zvolili i veselé tvary. Ačkoliv „klasické cookies“ jsou kulaté – a udělat je takové samozřejmě můžete. My rádi tvarujeme. Takže jsme si vzali na adventní pečení adventní tvořítka: strom, hvězdu, zvonek a kytku jako bonus (prý je to skoro vánoční hvězda). Máme dost fantazie!

K základním ingrediencím patří: máslo (150g), třtinový cukr (100g), hladká mouka (225g), 1/2 lžičky jedlé sody, špetka soli. Místo vejce (1ks) dáváme chia semínka (nedokážu říct přesně kolik, prostě to tam sypu). Pak je možno nasekat čokoládu, oříšky, mandle a přidat další pochutiny dle vašich pohárků. Množství píšu dle receptu, se kterým jsem začínala, popravdě pokaždé gramy měním dle třesoucí se ruky, nálady a libosti a docela mi to zatím prochází.

Změklé máslo s ostatními ingrediencemi rozňahňáme v jednu hmotu. Růženka po chvilce mačkání radostně zvolala: „UŽ SE TO STÁVÁ TĚSTEM!“ A měla pravdu. Výhodou receptu je jednoduchost a dostupnost surovin. V cookiesové klasice se dávají kousky těsta lžící na plech a ony se rozjedou a rozplácnou. Placičky jsou taky fajn, ale ty už jsme měli a chtěli jsme něco víc vánočního. Takže těsto mohlo na lžíci zapomenout. Čekala ho větší zábava.

Tvoření těsta je asi holčičí práce či co, toho se synek nezúčastnil. Ale když jsme mu s dcerkou řekly, že se bude tvarovat, okamžitě přiběhl. Čtyři vykrajovátka šla z ručky do ručky a ručkama do těsta a tvořila tvary. Je třeba počítat, že tvary trochu narostou a klesnou, takže klidně vyšší těsto a na plechu nechat více místa kolem. na plech se mi vešlo nějakých šestnáct kousků a plechy byly dva. To jen pro představu. Obsazený plech se šupe do předehřáté trouby na dvě stě na nějakých deset minut.

Nelekněte se, při vyndavání jsou kukísci měkčí. Ano, po chvilce zpevní a budou křehké a křupavé, žádný stres! Možno ještě posypat moučkovým cukříkem pro efekt. Ale není nutno. A pak bude už jen na vás a na akcích, pro které jste dobrotu pekli, jak moc na dosah a na očích ji necháte, protože věřte, že bude mizet celkem rychle!

Dobrou chuť!

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na