Vůně vánočního cukroví

Autor

Už je tu zase čas, provoněný cukrovím. Asi málokdo z nás si umí Vánoce představit bez té typické sladké vůně, která čeká za dveřmi našich příbytků. Každý rok peču takovou tu klasiku jako jsou vanilkové rohlíčky, linecké nebo ořechy, ale čas od času projedu babiččiny ručně psané recepty, abych tu chuťovou skladbu oživila. Přináším Vám tedy tři recepty, které jsem oprášila nedávno.

Máslová kolečka s čokoládovým krémem

Potřebujeme:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • Na namáčení – čokoláda

Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr. Přidáme změklé máslo, vejce a žloutek. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, vyškrábneme zrníčka a přidáme k ostatním surovinám. Vypracujeme těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 2 hodiny odpočinout. Na pomoučeném vále pak vyválíme placku, ze které vykrajujeme kolečka.

Na plech dáme pečicí papír a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 8 minut.

Po vychladnutí lepíme krémem, polijeme čokoládou a zdobíme dle chuti.

Na krém:

  • 300 ml mléka
  • 1 čokoládový pudinkový prášek
  • 5 lžic cukru (třtinový nebo krupice)
  • 100 g čokolády na vaření
  • 250 g másla

Odměříme si 300 ml mléka. Část si odlijeme do hrnku, ve kterém rozkvedláme pudinkový prášek, zbytek dáme vařit s 5 lžícemi cukru. Jakmile se mléko ohřeje, vlijeme rozkvedlaný pudinkový prášek a uvaříme pudink. Do ještě horkého vmícháme čokoládu, až se úplně rozpustí. Pudink necháme za občasného promíchání vychladnout. Změklé máslo vyšleháme a postupně do něho vmícháváme pudink, jakmile má stejnou teplotu jako máslo. Krém dáme odpočinout do lednice.

Pak už stačí jen kolečka slepit krémem, namočit v čokoládě a dozdobit podle své fantazie.

Dortíčky s mandlovým krémem

Potřebujeme:

  • 420 g hladké mouky
  • 280 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 5  – 6 lžic mléka
  • 40 g kakaa
  • 80 g mletých mandlí
  • Špetka skořice
  • 1 vanilkový lusk

Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr. Přidáme změklé máslo, žloutky, mléko, kakao, mandle a skořici. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, vyškrábneme zrníčka a přidáme k ostatním surovinám. Vypracujeme těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 2 hodiny odpočinout. Na pomoučeném vále pak vyválíme placku, ze které vykrajujeme kolečka.

Na plech dáme pečicí papír a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 8 minut.

Po vychladnutí lepíme krémem, polijeme čokoládou a zdobíme dle chuti.

Na krém:

  • 100 g mletých mandlí
  • 10 polévkových lžic mléka
  • 150 g másla
  • 210 g moučkového cukru
  • 4 žloutky

Do mletých mandlí přidáme 10 lžic horkého mléka a zamícháme, čímž nám vznikne mandlová kaše. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a žloutky, potom přidáváme postupně mandlovou kaši. Hotový krém dáme odpočinout do lednice.

Pak už kolečka jen slepíme krémem, namočíme v čokoládě a dozdobíme podle své fantazie.

Mandlové trubičky s pařížským krémem

Potřebujeme:

  • 400 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 lžíce smetany (min. 33%)
  • 120 g mletých mandlí
  • 1 vejce
  • Na namáčení – čokoláda na vaření

Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr. Přidáme změklé máslo, smetanu, vejce a mleté mandle. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout.

Pokud máte plechové trubičky, je třeba je natřít máslem a utřeme papírovým ubrouskem, aby nám na nich moc másla nepřebývalo. Až budeme dělat další várku, už stačí jen trubičky utřít papírovým ubrouskem od přebytečných drobků z předchozího pečení, zůstanou dostatečně mastné, aby se z nich daly upečené dobře stáhnout. Pokud máte teflonové, nic se s nimi dělat nemusí.

Z těsta vykrojíme placky a z nich buď nakrájíme proužky, kterými trubičku šikmo obmotáváme. Nebo si ze čtvrtky vytvoříme obdélník, který má jednu stranu o kousek kratší, než je délka trubičky, a druhou stranu, která je o kousek delší, než je její obvod. Tuto šablonu pak přiložíme na těsto, vykrojíme a obmotáme trubičku, přesah trochu přimáčkneme, aby bylo těsto kolem dokola hladké.

Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 12 – 14 minut. Necháme trochu vychladnout a vytáhneme plechovou trubičku. Pokud jde některá hůř, chytím si její okraj kleštěmi.

Vychladlé trubičky máčíme v čokoládě a necháme na mřížce zatuhnout.

Na krém:

  • 500 ml smetany (min. 33%)
  • 200 g čokolády na vaření
  • 5 lžic cukru (třtinový nebo krupice)
  • 250 g másla

Smetanu s cukrem přivedeme k varu, přidáme do ní čokoládu, kterou za stálého míchání necháme rozpustit do hladka. Stáhneme z plotny a necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme a postupně do něj vmícháme čokoládovou smetanu. Vyšleháme do hladka, dáme do lednice odpočinout a hotovým krémem pak pomocí zdobícího sáčku plníme trubičky.

10 comments

  1. Na cukroví se chystám příští týden. Letos ale méně, abychom nebyli tlustí! Navíc hlavní jedlíci, syn s rodinou, jsou mimo republiku. Lákají mě ty trubičky, určitě je zkusím. Snad se podaří.

  2. Raw kokosové koule
    Ingredience : ¾ hrnku vlašských ořechů, ¾ hrnku mandlí, 2 lžíce lněných semínek, 2 lžíce chia semínek, 1 hrnek vypeckovaných datlí, 2 polévkové lžíce medu, 1 lžíce kakaa a kakao na obalení.

    Rozmixujte ořechy, mandle a semínka, ke směsi přidejte datle, med a kakao a znovu mixujte. Pokud se vám bude směs zdát tuhá, lze při dat trochu mléka. Poté tvarujte kuličky, které obalujte s kakau a dejte do lednice.

  3. Masarykovo cukroví
    Ingredience : 180 g vlašských ořechů nebo lískových, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g krupicového cukru, 1 lžíce kakaa holandského typu, 1 žloutek (nemusí být), moučkový́ a vanilkový cukr na obalení

    Příprava jídla : Ořechy na 2 hodiny namočte do studené vody (vlašské se namáčet nemusí), necháme je oschnout a pak je nahrubo nasekejte. Z mouky, změklého másla, cukru a kakaa zpracujeme těsto, do kterého zapracujeme oříšky. Vytvarujte z něj válečky o průměru cca 3-4 cm a nechte v lednici nebo v mrazáku ztuhnout. Pak krájejte kolečka asi 0,5 cm široká a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Ještě horké obalujte v cukrů.
    Pozn. – OŘÍŠKY JE LEPŠÍ NASEKAT NEBO NASTROUHAT

  4. Mandlové krajky

    POTŘEBNÉ PŘÍSADY : 70g másla nebo Hery, 80g nasekaných mandlí, 50g polohrubé mouky, 100g cukru krupice, 2 lžíce smetany na šlehání

    POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrůlku rozpusťte máslo, do něj vmíchejte ostatní přísady. Lžičkou klaďte hromádky na plech s pečícím papírem ve velkých rozestupech, pečeme 5-10 minut dokud nejsou okraje narůžovělé. Necháme vychladnout na plechu, až pak je lze přemístit. Uchovávejte na suchém místě, jinak se po zvlhnutí budou rozpadat.

  5. Ořechové hrudky

    Ingredience : 1 bílek, 70 g moučkového cukru, 10 g hrubé mouky, 70 g mletých ořechů, 20 g ořechových půlek, lze přidat i trochu strouhaného kokosu
    Z bílku připravte polotuhý sníh a poté do něj přimíchejte moučkový cukr, mouku a mleté ořechy. Pomocí dvou lžic tvořte hromádky. Každou pak ozdobte půlkou ořechu. Pečte v troubě vyhřáté na 120 °C do polotuha, aby hrudky byly zvenku tvrdé a uvnitř vláčné.

  6. Při čtení článku jsem si říkala, že dělám asi takové podobné cukroví, jako každý. Prostě klasika. Ale během pečení mě napadlo: “ Kdo asi, napříč republikou, dělá octové cukroví? Může se tedy použít buď víno nebo ocet. Recept Je zde:
    28 dkg tuku/ např. Hera/, 28 dkg hladké mouky, 2 žloutky, 2 lžíce octa nebo vína. Těsto běžně uhněteme, necháme přes noc odpočinout v lednici. Druhý den rozválíme, vykrajujeme kolečka, plníme marmeládou, nejlépe rybízovou (já dávám z černého r.) Pozor, jen tolik, aby šla kolečka přeložit napůl a marmeláda nelezla ven. Takže raději méně. Přehneme kolečko, zamačkáme a pečeme. Obalujeme je ještě teplé v moučkovém cukru. A hotovo! Takové cukroví, co jde hned do krabice, mám nejradši. Kdysi jsme vykrajovali skleničkou a zamačkávali ručně, teď mám správné tvořítko. Prosím, napište do komentáře, kdo tento recept zná a cukroví peče.

    https://www.rodina21.cz/wp-content/uploads/2019/12/CIMG8217.jpg

    https://www.rodina21.cz/wp-content/uploads/2019/12/CIMG8219.jpg

  7. Medovníkové kuličky: 300 g perníku na strouhání. 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka, 1 hrnek mletých vlašských ořechů (variace – kokos, kakao). Perník jemně nastrouhejte nebo rozmixujte a smíchejte s kondenzovaným mlékem. Nechte do druhého dne odležet (kvůli nasáknutí perníku). Pak tvořte malé kuličky a obalte v ořeších (nebo kokosu či kakau).
    Rychlovka, 3 variace, navíc moc chutnají. No co si jen přát?

  8. Medovníkové koule
    Těsto : 500g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 60 g rozpuštěného másla, 4 lžíce medu, 200g moučkového cukru
    Krém : 1 slazené karamelové Salko, 250 g změklého másla
    Postup : ze surovin vypracujeme těsto, uděláme beztvaré placky, které pečeme při 180°C asi 10 minut. Poté necháme vychladnout, placky rozmixujeme nebo nastrouháme. Trochu odložíme stranou na obalování.
    Z kandovaného mléka a másla utřeme hladký krém, do něj vmícháme nastrouhané těsto na potřebnou hustotu a necháme 2 hodiny v lednici. Pak tvoříme koule, které obalíme . Můžeme ukládat do košíčků.
    Dobrou chuť!

  9. Minulý pátek na vánoční posezení v práci kolega donesl obrovskou mísu vlastnoručně vypěstovaného kiwi. Rozebrali jsme si šťavnaté a sladké plody a já zrovna před chvílí dodělala podle vygoogleného receptu kokosové „rafaelo“ koule s kiwi. Plácala jsem je sice s nedůvěrou, ale jejich chuť je jemně exotická a báječná!

  10. Letos jsem dělala klasické linecké cukroví, bez něj by Vánoce nebyly. Je nejchutnější, jaké jsem za třicet le upekla, protože letos poprvé mi pomáhala moje vnučka. Sice to trvalo dvojnásobně dlouho, ale ta společná zábava dodala všem kouskům tu pravou chuť.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *