Zakysaná smetana – královna letní kuchyně

Autor

Asi nebudu jediná, komu se v těchto vedrech nechce trávit hodiny v kuchyni. Zřejmě i proto mám čím dál tím víc v oblibě zakysanou smetanu. Zvlášť v létě je mou nepostradatelnou ingrediencí. Líbí se mi, že má sladké i slané využití a pokrmy s ní jsou báječné, osvěžující a hlavně rychlé a jednoduché.

Snídaně a svačiny

Začít s ní můžete už ráno třeba v podobě ovocného nápoje. Prostě jen rozmixujete ovoce, které máte rádi, pokud je kyselejší trochu přislaďte a vmixujte zakysanou smetanu. Používám ji i místo jogurtu, protože výborná je i s müsli a ovocem.

Grilování

Ani při oblíbené letní grilovačce si ji neodpustím. Začala jsem ji používat jako základ dresinků, prostě jen trochu osolím a ochutím tím, co má kdo rád – česnek, kopr, paprika, bylinky, kari… A z jednoho kelímku vznikne nepřeberné množství chutí ke všemu, co na gril hodíte.

Saláty

Použití zakysané smetany do salátů se přímo nabízí. Nejvíc mi chutná babiččina klasika – okurkový salát. Je to bleskovka, nastrouhat okurku, osolit, opepřit a vmíchat smetanu.  A když přidáte trochu olivového oleje, česnek a kopr máte řecké tzatziki.

Dezerty

Ani v létě se lidé nechtějí vzdát sladkého, ale kdo by se pekl s buchtami, stačí, že se pečeme i bez buchet. Mám variantu rychlého a osvěžujícího dezertu, říkáme mu šup šup dort.

Potřebujete: 240 g piškotů, 4 zakysané smetany, 4 vanilkové cukry a ovoce. V dortové formě střídáte vrstvu piškotů a zakysané smetany smíchané s cukrem. Poslední vrstva je smetana, na kterou pak už jen našupáte ovoce, co dům nebo zahrada dá. Necháte cca 2 hodiny uležet a je to.

Pokud se vám nechce vyndávat dortová forma, prostě to navrstvěte do dezertních misek nebo skleniček.

Ze zakysané smetany je taky výborná černorybízová zmrzlina. Černý rybíz rozmixujte s cukrem, až bude akorát podle vaší chuti, vmixujte zakysanou smetanu a nakonec vmíchejte vyšlehanou šlehačku. Dejte do mrazáku a pak už jen příjemné mlsání.

Máte také rádi zakysanou smetanu? Kam ji používáte?

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na