Zelí plné vitamínů

Autor

Už naši předci věděli, že zelí je velkým zdrojem vitamínů, a tak nemohlo v zimním jídelníčku chybět coby prevence před nachlazením a dalšími nemocemi. Proto vám přináším dva recepty, jeden na teplý pokrm pro zahřátí a druhý za studena na posílení imunity.

Zelňačka

Tahle polévka má stejně variant jako například bramborový salát, tedy co rodina, to vlastní recept. Takhle ji děláme u nás.

Suroviny: 500 g uzeného masa, 200 – 250 g anglické slaniny, 2 měkké klobásy, 1 střední cibule, olej, 1 sklenice sterilovaného zelí, 3 – 4 brambory, sůl, pepř, mletá paprika, kmín, máslo a hladká mouka na jíšku.

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a na troše oleje necháme zesklovatět, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme ji pustit šťávu, pak přidáme na kostky nakrájené uzené a na kolečka nakrájenou klobásu. Necháme chvilku osmahnout. Přidáme zelí a na kostky nakrájené brambory a zalijeme vodou. Osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku a trochu kmínu a vaříme dokud brambory nezměknou. Nakonec zahustíme jíškou z másla a mouky.

Salát Coleslaw

Na přelomu 17. A 18. století připlouvali do New Yorku ve velkém Holanďané. Bylo jich tolik, že se dokonce začalo tomuto město říkat New Amsterdam. Kromě snu o lepším životě s sebou přivezli i recept na svůj zelný salát, kterému říkali koolsla (kool – v holandštině zelí, sla – holandský výraz pro salát). V té době samozřejmě ještě nebyla součástí receptu majonéza, která se tam dostala až později. Tak jako vše, i tento recept má mnoho podob a jeho nejslavnější variantu známe především z řetězce KFC.

Suroviny: 1 hlávka zelí, 1 větší cibule, 1 větší mrkev, ¼ celeru, 1 sklenička majonézy (250 ml), cca 4 lžičky vinného octa, citronová šťáva, sůl, pepř

Postup: Z majonézy, vinného octa, citronové šťávy, soli a pepře vymícháme dresink. Zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme. Smícháme s dresinkem a dáme vychladit a odpočinout do lednice.

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na