Budujeme…kuchyň

Autor

V dnešním díle se zastavíme v místnosti, která každý den voní jinak a kam se během dne odebere s radostí každý člen rodiny – do kuchyně. V kuchyni den začíná a často i končí. Proto je tato místnost jednou z nejdůležitějších.

Při plánování kuchyně byste si měli položit tři základní otázky:

  • Jak často a co kuchtíte?
  • Jak často nakupujete potraviny?
  • K jakým účelům vám kuchyň slouží?

Svatá trojice – dřez, sporák a lednice

Hezky se to rýmuje, takže je to i taková dobře zapamatovatelná zásada. Tyto tři věci by totiž neměly chybět v žádné kuchyni, ať už je jakkoliv velká. Navíc je ideální, pokud jsou v tomto sledu i seřazeny. Sporák ve středu, abyste se pohodlně přesunuli ke dřezu například se slitím vody z hrnce a lednice na druhé straně od sporáku, abyste měli při vaření dobrý přístup k surovinám. Z toho důvodu také myslete na to, kam se lednice otevírá, abyste během kuchtění nemuseli obíhat otevřená dvířka. Mezi dřezem a sporákem a sporákem a lednicí je také dobré mít volné plochy na přípravu pokrmů.

Při vybavování kuchyně také myslete na to, kde co budete mít. Koření, hrnce, pánve, naběračky, vařečky a ostatní propriety potřebné k samotnému vaření, mějte v úložných prostorách u sporáku, abyste nemuseli během vaření nachodit stovku jarních kilometrů. Trouba by měla být v ideální výšce, abyste se k ní nemuseli ohýbat.

Minimálně za dřezem a sporákem byste měli mít omyvatelný povrch. Jaký zvolíte, zda sáhnete po tradičních obkladačkách, omyvatelných barvách nebo jiném materiálu, záleží jen na vás a na stylu kuchyňské linky. Při umísťování myčky, myslete na to, aby byla co nejblíž dřezu, kvůli vodě a odpadům.

Další spotřebiče

Aby plnila kuchyň svůj účel a byla šitá na míru vašim potřebám, uvažujte nad tím, jaké a jak často využijte ostatní spotřebiče, které nabízí trh. Není potřeba mít vše od jogurtovače až po friťák, když tyto přístroje plní jen funkci lapačů prachu a využíváte je minimálně nebo vůbec. Při plánování kuchyně myslete na zásuvky v závislosti na vámi používaných přístrojích.

Malá kuchyň

Pokud je to možné, můžete pracovní plochu v malé kuchyni rozšířit tím, že celou linku budete koncipovat do tvaru písmene U. Obzvlášť v malé kuchyni je důležité přemýšlet nad tím, jaké spotřebiče nakoupit, volte multifunkční, kdy je několik funkcí spojeno v jednom přístroji, např. trouba s mikrovlnkou v jednom atp. Dvířka je vhodnější volit taková, která se při otevírání skládají či zasouvají, aby nebránila pohybu po kuchyni.

Skladování potravin

Proč jsem v úvodu psala o četnosti nákupů? Z jednoho prostého důvodu. Pokud nakupujete denně cestou z práce jen nejnutnější potraviny, není třeba lámat si nějak víc hlavu s tím, kam tyto potraviny uložíte. Jestliže však děláte jednou za čtrnáct dní či měsíc velký nákup, kdy nakoupíte vše, co plánujete během dané doby použít při vaření, musíte myslet také na to, kam to všechno uložíte. Ideální je samozřejmě samostatná spíž, popřípadě alespoň spižírní skříň, která bude součástí kuchyňské linky.

Jíme!

Na kuchyň by měla plynule navazovat jídelna nebo alespoň jídelní kout. Jak velký jídelní stůl zvolíte, samozřejmě záleží na tom, jak početnou domácnost obýváte. Samotnému páru bude stačit barový pult, popřípadě malý stolek u zdi se dvěma židlemi, větší rodina potřebuje míst k sezení i na stole víc. Jestliže máte více členů, ale bojujete s prostorem, zvolte kulatý stůl, který při stejné funkci zabere méně místa.

Přeji vám, ať se vám ve vaší kuchyni dobře a pohodlně a vaří a samozřejmě dobrou chuť 😉

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na