Naše rodina má velkou spotřebu zeleniny. Proto jsem se rozhodla, že budu pěstovat vše, co dokážeme schroupat a zbyde i něco pro uchování na zimu. Už delší dobu jsem si přála vyvýšené záhony, ve kterých bude pro všechno tohle moje nadšené pěstování dost místa. Letos se to konečně podařilo a pokud nad nimi také uvažujete, ráda se s vámi podělím o postřehy z jejich budování.
Výhody vyvýšených záhonů
- Nemusíte se tolik ohýbat při sázení, pletí ani sklizni.
- Jasně ohraničené místo, ve kterém vám zelenina roste.
- Snadné přidělání konstrukcí na popínavé druhy jako je hrách nebo fazole.
- Daleko menší množství plevele a žádná prorůstající tráva z okolí.
- Žádní krtci ani jiní hlodavci.
- Menší množství slimáků, protože je vidíte už když se snaží k zelenině vylézt. Ovšem i tak se vám do nich můžou přes noc dostat, takže já to řeším granulemi, které se mi proti nim osvědčily, a nejsou pro zeleninu toxické.
- Prostě to dobře vypadá 😉
Prvotní plány
- Rozmyslete si, kde záhon chcete. Osvědčilo se mi místo, které je slunečné, ale nedopadá tam polední ostré slunce. U nás tenhle stín obstarává vzrostlý smrk.
- Určete si, jak velký a hlavně vysoký záhon budete chtít. Já mám záhony 1 m široké, 3 m dlouhé a 60 cm vysoké.
Zbudování záhonu
- Ze smrkových fošen jsme udělali rám. Vyvýšené záhony se ale dají udělat i z vlnitého plechu, proutí…
- Po celém obvodu vnitřních stěn jsme pomocí sponkovačky přidělali netkanou textilii.
- Na dno jsme nejdřív položili králičí pletivo, které zabrání prokousání krtků a dalších hlodavců.
Použité vrstvy
- Nastříhané tenké větvičky. Použila jsem i zbytky vánočního stromku.
- Travní drny, které jsme vykopali během umísťování záhonů. Drny dávejte trávou dolů.
- Částečně rozložený kompost.
- Vrstva dřevěného popela.
- Prosátá hlína.
- Zahradní substrát.
Teď už máte záhon hotový a můžete se těšit z úrody.
Pěstební nádoby
Stejné vrstvy jako u záhonů jsem použila i u všech nádob, které jsem osázela. Využila jsem k tomu vše, co už se k ničemu jinému nehodilo, takže okurky pěstuji ve vyřazeném plechovém sudu, rajčata a jahody ve starých plechových vanách, které kdysi sloužily pro míchání malty a bylinky ve zrezlém ohništi.
A protože to vypadá, že všeho bude víc, než stačíme sníst, tak se příště podíváme na pár způsobů, jak si můžete úrodu zeleniny uchovat i na zimu 😉
Zahradníkům zdar!