Zahrádka od A do Z – experiment brambora a jiné B

Autor

Kdo by neznal brambory. Vaření bez brambor si v našich krajích umí jen málokdo představit. Vždyť kdo by si rád nepochutnal na křupavém a voňavém bramboráčku, bramborových plackách, které lze ochutit na slano i sladko,  kroketkách, či třeba hranolkách? Ve výčtu bramborových jídel nesmíme rozhodně opomenout ani nové brambory podávané na loupačku či oblíbenou bramborovou kaši, zapečené brambory na hromadu různých způsobů, či bramboračku. Receptů na využití brambor je mnoho a brambory patří bezesporu mezi nejvyhledávanější potraviny.

Před několika lety, když ještě děti navštěvovaly mateřskou školku, jsme si společně značně povídaly o ovoci a zelenině. Společně jsme rozlišovaly, co je ovoce a co zelenina a pokud bylo možné, i jak se co pěstuje, a jak vypadá. Fakt, že se brambory řadí mezi zeleninu, děti trochu překvapil. Protože si ani jedno mé dítko tehdy nedokázalo představit, jak se taková brambora pěstuje a jelikož praktická zkušenost je lepší než jakékoliv vysvětlování či ukazování sebelepších názorných obrázků, rozhodly jsme se, že si vypěstujeme nějakou bramboru sami.

Někdy to tak chodí. Rozhovor proběhl v nejlepší chvíli. Na jaře. Koncem dubna. A tak jsme mohly hned začít s pěstováním. Nešlo nám o výnos a velkou úrodu, jen o jakýsi projekt, zkoušku, jak brambory vypěstovat. Každé dítko obdrželo malou naklíčenou bramboru a vložilo do nakypřené zahradní půdy. Zalévaly si je malými konvičkami a pozorovaly, jak na zahrádce vykukují malé lístky. Za nějaký čas brambory vykvetly. A koncem léta jsme rozhrnuly hlínu a v každém „hnízdečku“ jsme našly úrodu. „Jé, mámo, tyhle si sním sám,“ projevil syn vůli pochutnat si na vlastnoručně vypěstovaných bramborách. „A tyhle zase budu jíst já,“ ukazuje dcerka na malou bramborovou hromádku, kterou vypěstovala a třetí dítko se ihned přidává a chce jíst „své“ brambory. Už ani nevím, jak jsem dětem vysvětlila, že nebudu vařit brambory ve třech různých hrncích, jisté je však to, že děti vědí, jak si můžou sami vypěstovat brambory.

Bazalka

Vypěstovat bazalku na zahradě není žádné velké umění. Do zahrádky, na slunné místo sázím začátkem května malá semínka. Během měsíce června již sklízím první lístky této aromatické bylinky, která si skvěle rozumí s rajčaty. I když je bazalka ponejvíce spojována se slunnou Itálií, za jejím původem se skrývá lidnatá Indie. Já bazalku přidávám do těstovinových rajčatových omáček či na domácí pizzu.

Brokolice

Letos ji nepěstuji. Vlastně jsem na ni zapomněla. Nekoupila jsem semínka, a protože má zahrádka má přece jen omezené prostory a letos je, ostatně jako každoročně, osázena do posledního možného místečka, ani mě nenapadlo, že mi chybí.

Pěstovala jsem ji ze semínek, které předpěstovávám na okenním parapetu. A v květnu přesadila do zahrádky. Pak již jen plít a plít a zalévat.

A nakonec to nejlepší. Sníst. Z brokolice jsem si nejvíce pochutnala na krémové brokolicové polévce se smetanou. Mňam. Polévka patří k těm jednodušším na přípravu, což zjistila i má dcerka, která ji podle internetového receptu také zvládne uvařit.

 

 

 

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na