Je jaro. Dny se nám příjemně prodloužily a slunce na nás tu a tam vykoukne z oblaků. Již, již to několik pozdně březnových dnů vypadalo, že se nádherně žluté slunko nemůže nabažit pohledů na svět, a začalo hřát natolik, že se celý kraj navzdory všem opatřením, nařízením i doporučením doslova a do písmene zalil optimismem. Je to tak. Po letošní dlouhé zimě potřebujeme modrou oblohu, sluneční světlo a teplo, které zabíjí nejen nepříjemné viry, ale zároveň nám dodává v této době tolik ceněnou, ale zároveň v současnosti skoro nedostatkovou dobrou náladu i skvělé rozpoložení.
Bohužel sluneční paprsky nevydržely dlouho, byly bleskurychle vystřídány aprílovými rozmary, ve kterých nechyběly ani sněhové vločky, kroupy či teploty pod bodem mrazu. Naneštěstí se u většiny lidí ke klasické jarní únavě přidávají i pesimistické nálady, které jsou způsobeny vnějšími podměty v podobě zavřených sportovišť či celkovými nejistotami.
Abychom nepodlehli špatným náladám či hůře depresím, je třeba se o sebe dobře, a to i v těchto omezených podmínkách, starat. A dříve, než vyrazíte třeba do lékárny, rozhlédněte se kolem sebe, jaké bylinky již nám jaro posílá.
Kopřiva
I když spousta z nás tuto rostlinu považuje více méně za plevel, jedná se o léčivku, která má nepostradatelné místo v rozmanitých jarních kůrách. V lidovém léčitelství jsou ceněny nejvíce mladé listy, nejlepší doba sběru je od časného jara do cca 15. května. Kopřiva obsahuje vitamín C i D třísloviny, železo, hořčík, vápník, draslík a serotonin. Právě serotonin přispívá ke zlepšení dobré nálady a celkovému pocitu štěstí.
Nejjednodušší je připravit kopřivový čaj. Několik mladých pokrájených rostlinek přelijeme vařící vodou a necháme asi 15 minut vylouhovat. Takto připravený čaj se užívá k čištění krve a zvyšuje celkovou imunitu. Doporučené množství jsou 3 šálky denně. Navzdory všem pozitivním účinkům není doporučeno jeho dlouhodobé užívání, optimální délka jarní kůry by neměla být delší než jeden měsíc.
Což takhle dát si špenát? I zde můžeme využít kopřivy. Kopřivy omyjeme, spaříme horkou vodou a nakrájíme nadrobno. Na jemno nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova, přidáme nakrájené či nasekané kopřivy, podlijeme trochou vodu a povaříme cca 15 minut. Zjemníme vajíčkem, popřípadě smetanou a dochutíme solí, pepřem, česnekem a muškátovým oříškem.
Kopřivy jsou skvělým pomocníkem i při péči o vlasy či pleť. Kopřivový nálev použijeme jako poslední opláchnutí vlasů po jejich umytí. Vzhledem k tomu, že kopřivy zvýrazňují tmavou barvu vlasů, je tato vlasová kůra doporučována spíše hnědovláskám či černovláskám. Pro blondýnky doporučuji heřmánkový nálev, který přirozeně tónuje plavou hřívu.
Kopřivový nálev se kvůli svým protizánětlivým a hojivým účinkům vhodný i v péči o pleť, která v dostává v posledních měsících, díky neustálému nošení roušek a respirátorů na frak.