Salmonela

Autor

Salmonelóza je bakteriální onemocnění, které způsobuje jednobuněčný organismus typu salmonela. Přenos infekce na člověka bývá z málo tepelně upraveného masa, především drůbeže, z vajec a vaječných pokrmů, salátů, uzeniny, zmrzlin.

Bakterie se šíří i ze špatně skladovaných potravin. Pro salmonelu jsou ideální teploty 30-40stupňů Celsia (při těchto teplotách jsou schopny během jedné hodiny až desetinásobně zvýšit svůj počet). Maximální opatrnost bychom měli dodržovat při zpracování rizikových potravin, nepoužívat stejné prkýnko pro krájení masa a zeleniny, obměňovat houbičky na nádobí a zamezit kontaktu vařeného pokrmu se syrovým. Mytí rukou považovat za samozřejmost nejen před začátkem práce s potravinami a po skončení, ale též při každém přerušení.

Salmonelu může přenášet i hmyz, tedy z tohoto důvodu bráníme kontaktu hmyzu k servírovanému či skladovanému jídlu. Pro onemocnění bývá obvyklá inkubační doba 8 – 48 hodin. Inkubační doba je čas od průniku infekce do těla do rozvoje prvních příznaků nemoci.

Mezi příznaky salmonelózy patří průjem s příměsí hlenu, někdy i krve. Dále to bývají pocity na zvracení, tzv. nauzea nebo zvracení. Po rozšíření bakterií krevním oběhem do těla přichází horečka. Oslabené jedince, staré lidi a malé děti může salmonelóza ohrozit na životě. Komplikace může vyvolat vniknutí bakterie lymfatickým oběhem do krve a krví do různých orgánů. Následně dochází až k poškození důležitých orgánů.

Léčba spočívá v dodržování diety, z jídelníčku zcela vypustíme tučná a kořeněná jídla. Doplňujeme tekutiny, které z těla odcházejí horečkou, zvracením a průjmem. Vhodné je obohatit pitný sortiment iontovými nápoji a probiotiky na úpravu střevní mikroflóry.

Prevence onemocnění bývá ve správně dodržované osobní hygieně, dodržování doporučovaných skladovacích teplot potravin. Tepelnou úpravou alespoň 4 minuty nad 70 stupňů Celsia se salmonely ničí. Chlad sice brzdí množení těchto bakterií, ale nezabíjí je.

Pro náš článek jsem dnes oslovila kamarádku Lídu, která před lety salmonelózu prodělala a dodnes jsou pro ni vzpomínky na toto onemocnění velmi nepříjemné.

Lído, jak je to dávno, od doby, kdy jsi byla nemocná a co u tebe salmonelózu způsobilo?

„ Je tomu asi patnáct let, tehdy mi bylo sedmnáct. Držela jsem toho času různé diety a s kamarádkami jsme si stále hlídaly váhu. Jedla jsem velmi málo, nepravidelně, vlastně jsem v té době spíš hladověla. Vzpomínám si, jak jsme s holkama dostaly cestou ze školy velikou chuť na zmrzlinu. Ta zmrzlina mne zcela odrovnala…“

Jak se u tebe projevovaly příznaky onemocnění?

„ Večer jsem si šla zaběhat. Měla jsem takovou svoji trasu asi 5 km, vedla lesíkem, polní cestou a kousek vedlejší silnicí. Jindy jsem nemívala problém tuhle svou trasu uběhnout, ovšem tehdy se mi cestou zpátky udělalo moc špatně, vzpomínám si, jak se mi točila hlava, vnímala jsem černé mžitky před očima.  Na konci lesa jsem zvracela a cítila jsem prudkou bolest břicha. Domů jsem se doslova dopotácela.“

Co následovalo?

„Velice slabá jsem doma zalehla do postele. Do rána mě několikrát vzbudila nutnost zvracení a velký průjem, přidala se horečka. Ve stolici jsem zaznamenala krev, tedy mne otec odvezl do nemocnice na pohotovost. V nemocnici si mě už nechali. Podstoupila jsem výtěr stolice a odběry krve. Pamatuji se, jak váhali, zda mám akutní zánět slepého střeva nebo nějaké jiné onemocnění. Můj stav se rychle zhoršoval, nebyla jsem už ani schopná dojít na WC. Vzpomínám, jak mne tam vodily žákyňky a já jsem jim cestou po chodbě kolabovala.“

To muselo být hrozné. Byl to tvůj první pobyt v nemocnici?

„Ano, bylo to velké trauma, neustálý průjem, zvracení. Když jsem vstala a pokoušela se dojít na WC, upadla jsem a ztrácela vědomí. Byl to můj první pobyt v nemocnici. Děsný zážitek. Později jsem už nezvracela a nepociťovala ani nutnost na WC. Moc mě bolelo břicho. Dostávala jsem infúze, které mému tělu dodávaly chybějící tekutiny a minerály.“

Jak jsi byla dlouho hospitalizovaná a co následovalo?

„V nemocnici jsem strávila asi deset dní. Na konci pobytu jsem jedla už nějaká lehká jídla, myslím, že jsem si oblíbila piškoty a čaje. Když mě propouštěl lékař domů, domlouval mi, abych to s tím svým hubnutím už tak nepřeháněla, protože setkání mého zesláblého, dietou zmučeného těla s infekcí salmonelou bylo provázeno velkou krizí. Dozvěděla jsem se, že salmonela ze zmrzliny potrápila i moji kamarádku. Ovšem průběh jejího onemocnění byl o mnoho mírnější, než ten můj.“

Jak dlouho trvalo, než jsi se zcela vyléčila?

„Příznaky odezněly asi po třech týdnech. Ovšem opakované výtěry prokazovaly přítomnost bakterie v těle ještě asi dva měsíce. Byla jsem tedy ještě po tu dobu bezpříznakovým bacilonosičem. Přísně jsem dodržovala osobní hygienu, protože pouze tak nikoho nenakazíte.“

Jak dlouho sis od té doby nekoupila zmrzlinu?

„Myslím, že asi rok. I potom s velkými rozpaky…“

Lídě jsem poděkovala za to, že se s námi podělila se svojí nepěknou zkušeností.

Co říci závěrem? Protože jsou jarní a letní měsíce časem grilovaček, venkovních párty, je potřeba zdůraznit velké nebezpečí, které na našich stolech číhá. Dbejme na důkladnou přípravu pokrmů, na jejich pečlivé tepelné zpracování. Neskladujme jídlo mimo lednici, krémům a majonézám se raději vyhýbejme. Potraviny, které nesníme, nenechávejme chladnout na sporáku. Buďme opatrní, zdravotním  komplikacím v podobě salmonelózy je možné předejít. Hodně zdraví.
Foto: pixabay.com

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na